Verduurzaming van De Ark met zonnepanelen op het dak

 

Omdat de Rabobank 125 jaar bestaat, wordt feest gevierd bij de bank met onder andere een eenmalige bijdrage per regio van € 125.000, - voor het ondersteunen van duurzame projecten en initiatieven die de lokale gemeenschap versterken.  

De Ark heeft in het afgelopen najaar zijn zonnepanelenproject bij Rabobank ’s-Hertogenbosch e.o. ingediend en kreeg medio december te horen dat het project kan rekenen op een bijdrage van € 3750,-, oftewel het gevraagde bedrag. 

 

Fantastisch nieuws dus, waarna het bestuur gelijk aan de voorbereiding voor de installatie van de zonnepanelen begon. Is het dak in orde, kan de elektrische installatie het aan, wie gaat de zonnepanelen installeren en waar en wanneer kunnen we aan de slag?  

Dankzij die bijdrage van de Rabobank hoeft de contributie niet verhoogd te worden en kunnen als het erg koud wordt elektrische kachels voor bijverwarming zorgen. En als de zon straalt kunnen met een gerust hart de ovens voor het bakken van keramische werkstukken aangezet worden, wat weer stralende gezichten bij de cursisten oplevert. Kortom de verduurzaming van De Ark biedt tal van voordelen.

     

Zonnige gezichten ook op woensdag 24 januari omdat Financieel Adviseur Vermogen Mariëtte de Gier de cheque, onder het toeziend oog van een flink aantal leden, bij De Ark aan het bestuur kwam uitreiken. Voorzitter Will Reijnders en bestuurslid Frans Dingemans zochten zelfs het platte dak op waar de zonnepanelen over enkele maanden energie gaan binnenhalen, zo blij zijn ze bij De Ark met deze support van de 125-jarige coöperatieve Rabobank.       

 

 


Beeldhouwen nieuw in het programma

Kom hakken bij De Ark in Haarsteeg

 

Nee geen houtjes voor de houtkachel of de open haard, maar voor de kick van het beeldhouwen. Er staat een prachtig nieuw lokaal op het terrein van De Ark, met basisgereedschap om van jou een beeldhouwer te maken. Het enige dat je zelf moet inbrengen is gevoel voor schoonheid, zin om je uit te leven op ruwe steen en wat fantasie.

 

De beeldhouwgroep, onder begeleiding van docent Frans Dingemans, start op vrijdag 12 januari om 9.00 uur en is actief tot 12.00 uur. Opgeven is mogelijk via www.dearkhaarsteeg.nl. Wil je eerst een kijkje komen nemen? Dat is ook mogelijk, maar laat dat dan weten via info@dearkhaarsteeg.nl.

 

10-12-2023 beeld / foto Frans Dingemans


Hoe klinkt ArtCentrum De Ark?

*Je leest het goed, ArtCentrum De Ark. De bekendheid van De Ark is de afgelopen jaren met veel energie door leden en bestuur weliswaar behoorlijk opgekrikt, maar die naamsbekendheid kan best nog wat beter. Daarnaast vinden de leden van het huidige bestuur Creativiteitscentrum wat oubollig klinken. ‘Kan daar iets aan gedaan worden’, was de vraag in de bestuursvergadering van 25 oktober. Ja, dat kan en dat gaan we proberen met ArtCentrum De Ark. En nu maar hopen dat een wat chiquere naam ook meer leden trekt.

ArtCentrum De Ark is gesloten van 23 december tot en met 7 januari.


Beeldhouwen en houtbewerken

 

*Het beeldhouwlokaal is klaar voor gebruik door bestaande en nieuwe beoefenaars van beeldhouwers en houtbewerkers. Zij hebben een prachtige locatie tot hun beschikking, met het daarbij behorende meubilair, gereedschap en de benodigde machines.

 

Er wordt gestart op vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur, onder leiding van docent Frans Dingemans. Bij meerdere deelnemers komt er een extra docent bij.

 

Op de ArkParkDag van komend jaar zal het lokaal officieel geopend worden, hopelijk in aanwezigheid van de sponsoren: Stichting De Biezen, SAM (Stichting Abdij Mariӫnkroon) en Rabobank ’s-Hertogenbosch (Grote Clubactie).

 

november 2023

 

Aanmelden voor beeldhouwen en houtbewerken

 


Route van de Kunst 2024

 

*Ook komend jaar mag ArtCentrum De Ark weer meedoen met de Route van de Kunst (RvdK) op zondag 19 en maandag 20 mei.

 

Bij de evaluatie van de afgelopen RvdK is besloten vanwege diversiteit, originaliteit en artisticiteit te kiezen voor een externe, ‘kunstminnende’ selectiecommissie die bestaat uit een vaste voorzitter en jaarlijks twee roulerende leden. Valt je werk buiten de selectie, niet getreurd.

 

Voor zowel geselecteerde als niet-geselecteerde werken van de cursisten van De Ark geldt dat ze beide op de ArkParkDag -die op zondag 15 september gehouden wordt- een podium hebben!

november 2023


Daar in die gezellig Ark aan de Ambrosiushof

Het Montmartre van Haarsteeg, of, beter nog: Creativiteitscentrum De Ark als het Place du Tertre, dáár was dat feestje op zaterdag 17 juni. Daar kon een vrolijke afwisseling van bezoekers, toeristen zo u wilt, zich laten fotograferen in schitterende kleding, met hoeden, sjaals en wat al niet, onder de bezielende leiding van toneelvereniging Ernst en Luim.

 

Daar zagen bezoekers onder de stralende zon de vele vormen van kunst, konden ze die bewonderen en kopen. Kunst, ontstaan in het creatieve brein en met de ambachtelijke handen van de vele cursisten, ook de jeugd van Krea4kids. Daar kon je genieten van de prachtige klanken die vrolijke muzikanten ten beste gaven.

 

Muzikanten van de gezelligste harmonie van Brabant, Harmonie St. Cecilia, met onder andere nummers uit Les Miserables en uit The Pink Panter én het schitterende ’Une belle histoire’ van Michel Fugain. Prachtig ook, de klanken van de slagwerkers en saxofonisten van de Haarsteegse vrouwenband Saxebelle en niet te vergeten de Krakende Noten, het koor met niet meer zo jonge leden die de handen van het publiek spontaan de lucht inkregen bij ‘Daar in dat kleine café aan de haven’. En geen Franse toer zonder accordeonmuziek, met verve gebracht door accordeonvereniging Accorda. Natuurlijk waren de Fietsmaatjes Heusden ook present. Zij begeleiden mensen die eropuit willen trekken maar dat door omstandigheden niet kunnen, van en naar evenementen, zoals deze bijzondere ArkParkdag.

 

Een dag als deze, zonovergoten en vol muzikale klanken, heerlijke Frans hapjes verzorgd door de mannenkookclub van ’t Stuurhuis, zou onmogelijk zijn als er niet zo veel vrijwilligers waren geweest die gedurende een lange periode hun handen uit de mouwen hadden gestoken. Voorzitter Will Reijnders van De Ark benadrukte dat meerdere keren, stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken terwijl hij burgemeester Willemijn van Hees erover vertelde. Ook zij was razend enthousiast, had zich zeer verheugd op deze dag en, vertelde ze, zodanig dat ze de wethouders die dolgraag haar plaats hadden willen innemen, had afgetroefd. Ondanks de brand naast haar huis de nacht ervoor, stond ze hier en genoot van het, zoals ze het noemde, pittoreske stukje Haarsteeg. Ze zal niet nalaten mensen die creatief bezig willen zijn te verwijzen naar De Ark, beloofde ze.

 

Niet alleen de burgemeester kreeg bloemen overhandigd, ook Conny Walthuis, door Will Reijnders supervrijwilliger genoemd, kreeg een fraai boeket. De tijd, aandacht en zorg die zij in deze dag heeft geïnvesteerd is niet te evenaren. Zij had de regie, wist menigeen in beweging te brengen, enthousiast te maken en te verenigen. En Conny zelf? Die vond alles gewoon leuk om te doen, want, zei ze, ik geniet ervan mensen te ontmoeten die zo geweldig met elkaar bezig zijn.

 

Tekst: Dimph Vos, foto Nadine Couwenberg


ArkParkDag dans une ambiance  française 17 juin!

Haarsteegse Ark in Parijse Montmartre-sfeer

 

Voor de derde maal op een rij wordt bij Creativiteitscentrum De Ark de ArkParkDag  gehouden. Wat begon als een open dag van het creativiteitscentrum, in nauwe samenwerking met de koninklijke harmonie Sint Cecilia en  toneelvereniging Ernst en Luim, groeit langzamerhand uit tot een groots Haarsteegs evenement. Dit keer vindt de happening plaats in de sfeer van Montmartre en die van het gemeentelijk jaarthema: ‘Samen bewegen en ontmoeten’. Aan het evenement op zaterdag 17 juni, dat om 11.00 uur van  start gaat en kort daarna officieel door burgemeester Willemijn van Hees geopend wordt, werkt ook een aantal andere verenigingen mee. De toegang is gratis en tot 17.00 kan men ‘genieten d’une atmosphère Française dans le pittoresque Haarsteeg’.

 

Geniet van het mooie klankgeluid van de koninklijke harmonie St. Cecilia, zing mee met Saxebelle, de vrolijke vrouwenband uit Haarsteeg of met de iets oudere, maar zeer enthousiaste leden van de Krakende Noten. En geen Montmartre-sfeer zonder de karakteristieke accordeonmuziek, die zal worden gebracht door accordeonvereniging Accorda. Uiteraard gaan alle muziekverenigingen op de Franse toer met muziek, variërend van het chanson tot licht klassiek.

De mannen die zich in ‘t Stuurhuis in Nieuwkuijk bekwamen in de kunst van het koken zullen het publiek trakteren op lekkere Franse hapjes. Toneelvereniging Ernst en Luim uit Haarsteeg heeft een interactieve ludieke actie bedacht en de kleine kunstenaars van Krea4kids pakken uit met hun werkstukken die ze tijdens de workshops in De Ark vervaardigd hebben. En heb je de wandschildering (piece) op de noordgevel bij De Ark nog niet gezien, dan kun je die alsnog bewonderen. Maar dat geldt ook voor de vele werkstukken die het afgelopen seizoen door de leden van De Ark  gemaakt zijn, onder andere in het kader van ‘Samen bewegen en ontmoeten’. En daarnaast kun je je licht opsteken bij docenten en cursisten over het programma dat De Ark gedraaid heeft en de plannen voor het komend seizoen. En dat geldt uiteraard ook voor de koninklijke harmonie Cecilia en de eveneens beroemde toneelvereniging Ernst en Luim. Heb je niet zoveel met muziek, toneel of kunst, dan speel je een toch potje jeu de boules op de uitgezette baan door jeu de boulesclub Haarsteeg. Ook aanwezig op de ArkParkDag zijn de Oldtimerclub en Fietsmaatjes, waarmee ritjes gemaakt kunnen worden. Speciaal voor kinderen zijn er talrijke activiteiten waaraan ze mee kunnen doen. De organisatoren van de ArkParkdag heten op 17 juni alle bezoekers tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom. Ils espèrent vous voir le 17 juin.

 

Programma:

11.00-14.00 uur regelmatig ludieke acties Ernst en Luim

11.00-11.30 uur aanvang ArkParkDag

11.30-11.45 uur opening burgemeester Van Hees

11.45-12.15 uur uitvoering harmonie St. Cecilia

12.45-13.15 uur optreden Saxebelle

13.45-14.15 uur optreden Krakende Noten

14.45-15.15 uur optreden Saxebelle

15.15-15.45 uitvoering Accorda

 

09-06-2023 tekst Rieky Schalken, foto Saxebelle


Creativiteitscentrum De Ark doet mee aan Route van de Kunst

Uitbeelden van ‘Samen bewegen en ontmoeten’

 

Een onafhankelijke selectiecommissie met kennis van zaken op het gebied van kunst heeft bij creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg voor de Route van de Kunst 25 werken geselecteerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het creativiteitscentrum dat het kwalitatief akkoord bevonden is voor deelname aan deze kunstroute, die door Drunen, Elshout, Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg loopt. Omdat het goed weer wordt tijdens de Pinksterdagen op 28 en 29 mei, hopen de deelnemende kunstenaars veel belangstellenden tussen 10.00 en 17.00 uur te ontvangen op één of meer van de 26 deelnemende locaties. De Route van de Kunst haakt in op het gemeentelijk thema van dit jaar: ‘Samen bewegen en ontmoeten’.

 

Diversiteit in leeftijd en stijlen

Het Collectief De Ark, dat diverse kunstvormen omvat, doet met bezieling mee aan de Route van de Kunst. Met de selectie van tien speksteenbeelden, elf schilderijen, één wandkleed (textiele werkvormen), een werkstuk keramiek, een wandschildering graffiti/streetart en een presentatie van werk van Krea4kids denken zowel de selectiecommissie als het bestuur dat er een kwalitatieve, originele en gevarieerde exposite plaatsvindt bij De Ark, de Route van de Kunst waardig. Opmerkelijk is wel het gegeven dat zowel jongeren, ‘middelbaren’ als senioren vertegenwoordigd zijn op deze 15de route, die vanwege het 3e lustrum een extra feestelijk karakter heeft, met onder andere ook een overzichtsexpositie in de Voorste Venne in Drunen.

 

Piece op de noordgevel

Het paradepaardje onder de geselecteerde kunst is toch wel het graffitiproject, onder leiding van streetartkunstenaar Giedo Mommersteeg. De oud-Vlijmenaar heeft een globaal ontwerp voor een muurschildering (piece) op de noordelijke gevel van De Ark gemaakt en is daarna met vijf geselecteerde jongeren aan de slag gegaan om de piece af te werken, ieder in zijn eigen stijl. De noordgevel van het creativiteitscentrum heeft met de fraaie muurschildering een eigentijdse facelift gehad. Dit kunstwerk trekt naast Route van de Kunstbezoekers, hopelijk ook de aandacht van instellingen en ondernemers op saaie bedrijvenbedrijven die niet alleen hun personeelsbestand in de toekomst willen verjongen, maar ook de uitstraling van hun pand. En mochten er jongeren, in de leeftijd tussen 12 en 16 jaar enthousiast worden over deze kunstvorm, dan kunnen ze zich nu al opgeven op de website www.dearkhaarsteeg.nl, want in het najaar wordt nog een workshop legaal graffitispuiten gegeven.

 

24-05-2023 tekst en foto Rieky Schalken


Graffitikunstwerk (piece) op de noordgevel van De Ark in Haarsteeg

Onder de deskundige leiding van vormgever en streetartkunstenaar Giedo Mommersteeg en besprenkeld door miezerige regen voltooiden zaterdag 22 april 5 jongeren een kunstwerk (piece) op de noordgevel van De Ark in Haarsteeg. “Ik zou anders nooit hiermee in aanraking gekomen zijn”, zei Thijn die zich opgegeven had voor dit proefproject, waarbij jongeren de kans geboden werd om op legale wijze kennis te maken met de kunstvormen graffiti/streetart.

De piece is het visitekaartje van creativiteitscentrum De Ark -nr. 22 op de routekaart-, die met een aantal geselecteerde kunstwerken meedoet aan de Route van de Kunst op 28 en 29 mei. Zeker weten dat onder de belangstellenden een aantal trotse opa’s en oma’s en familieleden zullen zijn.

 

Vormgever en streetartkunstenaar Giedo Mommersteeg (33) is oud-Vlijmenaar. Hij heeft zijn sporen inmiddels in het kunstwereldje wel verdiend met zijn Tag en Snapte?!, zijn eigen studio. De Ark benaderde Mommersteeg voor het graffitiproject, vanwege zijn kunde en eerdere projecten met jongeren, met het doel om jongeren te enthousiasmeren voor deze kunstvorm, reuring in de tent te brengen en voor een meer eigentijdse uitstraling van het gebouw. Wethouder Jeroen van den Bosch, een van de eerste supporters op deze druilerige middag, sprak zijn waardering uit voor het initiatief. Hij kwalificeerde graffiti in het verleden als protestkunst, maar is daar de laatste 10 jaar anders over gaan denken, met name door de uitstraling van kleurrijke graffitiprojecten in buurgemeente Den Bosch. “Het zijn echte kunstenaars met werken die er prachtig uitzien”. De wethouder hoopt dat het initiatief van De Ark ook in onze gemeente aanslaat en “het zwaan-kleeft-aan-effect” creëert”.

Verschillende stijlen

 

Onder zijn goedkeurende blik leefden de vijf kunstenaars in spe zich uit op de contouren van de piece, die door hun grote voorbeeld Giedo Mommersteeg vooraf al op de gevel waren aangebracht. Aan hen de taak om de letters naar eigen idee in te vullen. Voor Willem was het de D, voor Demy de E, voor Thijn de A, voor Storm de R en voor Tijs de K. En zo vond er die middag een metamorfose plaats van een stenen muur naar kunstwerk DE ARK.  Vol overgave kweten zij zich van hun taak en hanteerden de spuitbus als volleerde graffiti-spuiters. De kleurstellingen veranderden regelmatig en  afwisselend werden vlakken overgespoten van bijvoorbeeld oranje naar lichtblauw en daarnaast ook voorzien van  strepen, rondjes, randen en andere versieringen. Willem kwalificeerde zijn werk als “een regenboogexplosie”, wat gezien het bonte kleurenpalet een juiste omschrijving is. Alle vijf waren ze verrast door de verschillende stijlen die ze hanteerden en dik tevreden over het resultaat. Ze omschreven het als: “goed en leuk” en kijken nu al uit naar de extra workshop die in het najaar gehouden wordt en waarvoor via de website van De Ark aangemeld kan worden. Ben je nieuwsgierig naar de fraaie piece die ze gemaakt hebben, stap dan met de Pinksterdagen -tussen 10.00 en 17.00 uur- op de fiets en stop bij De Ark, Ambrosiushof 44 in Haarsteeg.

tekst Rieky Schalken, foto’s Wil Gulpen

 

Aanmelden

Voor de extra workshop graffiti/streetart in het najaar kan nu al ingeschreven worden. Mocht er veel belangstelling voor bestaan, dan wordt er geloot.   


‘Samen Bewegen en Ontmoeten’

Twee grote evenementen die voor meer bekendheid en promotie van De Ark moeten zorgen, staan voor de zomervakantie van 2023 op het programma. Allereerst is dat op 28 en 29 mei de deelname aan de Route van de Kunst en vervolgens op 18 juni de ArkParkDag.

Op beide evenementen staat het exposeren van werkstukken centraal, maar met het verschil dat deelname aan de Route van de Kunst weggelegd is voor een groep cursisten waarvan de werkstukken geselecteerd zijn, in tegenstelling tot de ArkParkDag, waaraan alle cursisten en ook docenten kunnen deelnemen. Het thema voor beide evenementen is ‘Samen Bewegen en Ontmoeten’. Via de docenten krijgt iedere cursist extra informatie over deelname aan de Route van de Kunst en de criteria. 


De Ark gaat met kerstvakantie

Er staan belangrijke zaken op het programma voor volgend jaar. Een jaar ook waarin we hopelijk verlost zijn van het coronavirus. In het voorjaar wordt een algemene ledenvergadering gehouden. Op het programma staat met Pinksteren een prachtige Ark-expositie tijdens de Route van de Kunst. In juni vermeldt de agenda een spetterende en creatieve ArkParkDag met tal van activiteiten in de romantische sfeer van het Parijse Montmartre. En achter de schermen werkt het bestuur ook hard aan nieuwe activiteiten voor volgend jaar, aan overleg en samenwerking met andere culturele/creatieve verenigingen en aan optimalisering van het gebouw, voor zover dat mogelijk is. Helaas heeft het bestuur de beslissing moeten nemen om het jaar wat minder spetterend af te sluiten, want in verband met de superhoge kosten voor energie is

De Ark tijdens de kerstvakantie -van 24 december tot en met 8 januari- gesloten.  


Intrigerende kunst over huiselijke geweld

expo 1
expo 1

‘Leven ze nog lang en gelukkig?’ Dat is titel van een project in de gemeente Heusden dat gaat over huiselijk geweld en kindermishandeling. Een van de onderdelen van het project is een expositie bij Cultuurtoren Honsoirde in de voormalige abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk. Door middel van kunst wordt het onderwerp extra belicht in de hoop en verwachting dat taboes doorbroken worden, dat het een discussie op gang brengt, het aanzet tot het zoeken naar oplossingen en de weg naar de hulpverlening ontdekt.

 

Voor de opening van de expositie op 16 oktober en ook voor het daaraan verbonden bijzondere optreden van de jeugd van de Haarsteegse toneelvereniging Ernst &Luim, bestond veel belangstelling. De jeugd van deze toneelvereniging heeft eigen visies en ervaringen over dit onderwerp in de voorstelling verwerkt. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de deelnemers aan de expositie. Naast het werk van professionele kunstenaars bleek ook werk van een aantal cursisten van Creativiteitscentrum De Ark een dermate hoog artistiek niveau te hebben dat het voldeed aan de eisen van de deskundige jury.

 

Het is een indrukkende en mooie expositie geworden, die nog te bezoeken is op de zondagen 23 en 30 oktober en 6 november, van 13.00 tot 17.00 uur. Wie nog het imposante optreden van Jong Ernst & Luim in het voormalige gastenverblijf/raadzaal van de abdij wil zien, heeft nog de mogelijkheid daarvoor op 6 november om 15.15 uur.

 

De Ark is vertegenwoordigd met de kunstwerken van: 1 Aty Evers, 2 Kees Dominicus, 3 Astrid Kivits, 4 Sjoukje van Beek, 5 Schildergroep Annemarie Somers, 6  Anjo Reijnders, 7 Rieky Dingemans. 


Deelnemen aan de Route van de Kunst in 2023

Ben je (semi)professioneel kunstenaar in een van de Heusdense kernen Drunen, Vlijmen, Nieuwkuijk, Elshout, Haarsteeg of Giersbergen? Zou je het leuk vinden je werk te exposeren tijdens de vijftiende editie van de Route van de Kunst (RvdK) die in 2023 plaatsvindt op eerste en tweede Pinksterdag, 28 mei en 29 mei 2023? Je bent van harte welkom om je aan te melden voor 7 november 2022. Omdat Route van de Kunst volgend jaar het derde lustrum hoopt te vieren, wordt het een bijzondere editie. Er is daarom ook ruimte voor een aantal kunstenaars uit andere kernen of van buiten onze gemeente, mits zij een interessante bijdrage kunnen leveren. Na bevestiging van je deelname hoor je hierover meer op de eerste bijeenkomst die op 28 november zal plaatsvinden. Stuur een mail naar secretaris@routevandekunst.nl of bel 0617168594 en je ontvangt per omgaande alle informatie om je aanmelding compleet te maken.


Exposerende cursisten van De Ark

'Etalagekunst' kreeg de bezoeker te zien op de 4de editie van de Atelierroute Engelen. Aan deze atelierroute deden 44 kunstenaars en ontwerpers uit Engelen en Bokhoven mee.

 

Op zondag 2 oktober stapten velen, omdat het weer het toeliet, op de fiets om het nieuwste werk van de deelnemers te bewonderen. Onder hen 2 leden van Creativiteitscentrum De Ark: Sjoukje Dop (Van Beek) en Leontine Lensen (docenten Leo Coolegem en Anne-Marie Somers). En daar zijn we bij De Ark hartstikke trots op, want voor deelname wordt een zeker niveau vereist.

Het is ook goed te merken aan de werkstukken, de kunstwerken in wording, die staan te pronken aan een van de zijkanten in het grote lokaal, dat het niveau stijgende is. Onder de belangstellenden voor de atelierroute was ook voorzitter Will Reijnders die vol trots constateerde dat cursisten van De Ark aan het exposeren slaan.

tekst RC Schalken, foto’s Anne-Marie SomersNieuwe workshops bij De Ark in Haarsteeg

 

“Ontwikkeling van eigen identiteit en stijl is belangrijk”

 

Ontdek je creatieve talent bij De Ark in Haarsteeg. Het creativiteitscentrum timmert op dit moment behoorlijk aan de weg (Ambrosiushof 44) met uitbreiding en actualisering van het activiteitenaanbod. Het succesnummer van het afgelopen seizoen, de workshop Krea4kids, gaat 12 oktober weer van start. Nieuw is de start van de workshop Linoleum Snijden, ook in oktober, waarbij je  kennis maakt met een grafische techniek en er rekening mee moet houden dat de afdruk in spiegelbeeld zal zijn.

 

Linoleumsnede

Docent Anja van Mameren, die eerstegraads is opgeleid en uit ervaring spreekt, gaat de workshop Linoleumsnede geven. Ze licht toe: “Linoleumsnede is een grafische druktechniek waarbij een afbeelding met een guts wordt uitgesneden uit een stuk linoleum. Het is een leuke techniek, waarbij je delen uitsteekt die bij het afdrukken op papier wit moeten blijven. Eerst wordt er een schets gemaakt en daarna gaan we die uitwerken op een plaat. Tussendoor kun je afdrukken maken en naar aanleiding daarvan wijzigingen aanbrengen in het ontwerp. We gaan werken met een thema dat bij het seizoen past en daarbij letten op de verhoudingen van vorm, licht/donker en het gebruik van arceringen.” De workshop vindt plaats in De Ark, op de donderdagen 6, 13 en 20 oktober, van 19.15 tot 21.15 uur. Kosten workshop € 30,-, plus materiaalkosten € 25,-. Opgeven is mogelijk  via  Linoleumsnede 

 

Mixed media

Krea4kids bestaat uit een serie van 6 workshops. Vanwege het succes van seizoen 21/22 komt er een vervolg op. Op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur, krijgen kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, aan de hand van een thema een opdracht. Ze gaan aan de slag met klei, papier, karton, kralen of afvalmateriaal (mixed media) en worden uitgedaagd om iets origineels te bedenken en dan ook nog te maken. Krea4kids vindt dit seizoen onder de deskundige leiding van de docenten Diny Koks en Jacqueline van Ooijen plaats. Opgeven is mogelijk via Krea4kids  Kosten workshop Krea4kids € 30,- inclusief materialen. Start op 12 oktober, daarna zijn de kids welkom op 19 oktober en 2, 9, 16 en 23 november.

 

Speksteen

Sinds 1 jaar heeft de cursus Speksteen een nieuwe, ervaren en gekwalificeerde docent in de persoon van Frans Dingemans. Bij Kunstencentrum Waalwijk is hij gevormd door beeldhouwer Henk de Jong, de vaste beeldhouwdocent van Bleu et Vert en Michiel van Pinxteren die als vakman, professioneel en vrij kunstenaar zijn kennis, met name over de techniek van het bewerken van steen, aan hem overdroeg. De beeldhouwwerken van Dingemans kenmerken zich door ronde, organische vormen die hij op verrassende wijze combineert met strakke vormen. Zijn stijl wordt omschreven als figuratief/abstract. “In mijn begeleiding van cursisten wil ik laten zien wat je met stenen kunt doen. Iedereen moet zichzelf kunnen ontplooien en van belang daarbij is dat je mensen in hun waarde laat en stimuleert om hun creativiteit te ontdekken. Het ontwikkelen van een eigen identiteit en stijl zijn belangrijk.” Iedere vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur op De Ark in Haarsteeg. Heb je interesse, meld je dan aan voor een kennismakingsochtend op info@dearkhaarsteeg.nl

 

Graffiti, weven en beeldhouwen

Naast de bestaande cursussen en workshops wordt er gewerkt aan de voorbereidingen van: een graffitiproject voor jongeren, de realisatie van een ‘hakhok’ voor beeldhouwers en houtbewerkers, een workshop Regenbogen Weven, de doorstart van de Musicalgroep, Baklijsten Maken en eventueel nog andere cursussen en workshops als daar vraag naar is. Meer informatie over de inhoud en de tijdstippen volgt later in het seizoen.

 

RC Schalken, foto  part. coll. 


Bedankt Didje Goldsteen

Onlangs werd De Ark aangenaam verrast met allerlei materiaal waar onze cursisten heel blij mee zijn. Materiaal voor tekenen, schilderen, speksteen en andere technieken. De genereuze schenking is gedaan door schilder- en beeldhouwster Didje Goldsteen, die vanwege haar leeftijd gestopt is met het maken van kunst. Haar inspiratiebronnen vond ze in mensen, architectuur en landschap; in het bijzonder in bomen en bloemen. De Ark is deze kunstenares heel dankbaar voor haar schenking, waarvan vele kunstenaars in spe kunnen profiteren bij het vervaardigen van hun werkstukken. Top!  


Expositie ‘Een gelukkig leven’

Arkers’ die op de ArkParkDag werken geëxposeerd hebben met het thema ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ kunnen ook deelnemen aan de grote expositie die in de Cultuurtoren van Honsoirde (voormalige abdij Mariënkroon) gehouden wordt. Wil je hieraan deelnemen, dan moet je je vóór 8 juli inschrijven op de website van Honsoirde.

De opening van de expositie in de Cultuurtoren staat gepland voor zondagmiddag 16 oktober. De expositie vindt plaats in de periode van 16 oktober tot en met 6 november, elke zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken. Deze expositie, met allerlei nevenactiviteiten, is een initiatief van het samenwerkingsverband: Bijeen Heusden, Stichting Honsoirde, Mikz Kinderopvang en het Expertisecentrum Kind en Scheiding. Door het inzetten van kunst en cultuur willen zij op deze manier het bewustzijn bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen vergroten rondom het thema ‘Een gelukkig leven’.

Kunstwerken die niet voor de expositie bij Honsoirde in aanmerking komen (er is beperkte ruimte), worden wel opgenomen in de rondreizende tentoonstelling op openbare locaties in de gemeente Heusden.


‘Ver, ver ver weg van hier’ in dorpscafé Haarsteeg

Studenten en cast zetten sprankelende musical op de planken.

Voor hun minor hadden Fiene Solinger, Fay de Klein en Chris van der Lee, drie aanstormende regisseurs aan het conservatorium van de Fontys Hogeschool, een musical bedacht. Met alles erop en eraan. De 9-koppige cast werd geworven op en rond creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg, waar ze vanaf september vorig jaar oefenden op ‘Ver, ver ver weg van hier’, een sprookjesachtige, eigentijdse musical met spanning, humor en sensatie. Zaterdag 11 juni vond de uitvoering plaats in De Steeg te Haarsteeg.

 

Een musical heeft doorgaans geen diepgravend thema, maar kent een gezellig, vrolijk, humoristisch en-of spannend verhaal. Zo ook bij de musical die deze drie derdejaarsstudenten aan de Tilburgse hogeschool op 11 juni drie keer op de planken brachten. De cast bestond uit een bont gezelschap dames, in de leeftijdscategorie van tieners tot medio 60. Zij hadden rollen die op hun lijf geschreven waren. “Dat is zo knap van de regisseurs dat ze in de dramalessen al zien wie voor welke rol geschikt zou zijn”, zei een van de speelsters na afloop.

 

Naast goed geacteerd, werd er zuiver gezongen en dan te bedenken dat ze vorig pas eind september met zang-, dans- en dramalessen begonnen zijn. De chemie tussen de regisseurs in spe en de cast moet perfect zijn, want anders kun je niet zo’n kwalitatief goede musical op de planken brengen. Een goede zet bleek ook het inhuren van professionals voor geluid en belichting. Een uur lang bleef het avondpubliek in de derde voorstelling geboeid kijken en luisteren naar de belevenissen van het meisje Didi, de menselijke robot en het welpenjong, die geconfronteerd werden met de streken en daden van een heks, een goede fee en hun achterban. In een land waar alles smaragdgroen is, viel veel te beleven, met uiteraard een happy end. Hier was sprake van aanstormend talent, van zowel de drie regisseurs in spe als de voltallige cast, die -zonder uitzondering- allemaal een prestatie van formaat hebben neergezet. Hopelijk komt er een vervolg op. “Dit was zo leuk om te doen”, was een veelgehoorde opmerking na afloop. Waar een klein dorp goed in kan zijn!

tekst Rieky Schalken foto Ad van Kessel   


Het kleinste kamertje als inspiratiebron

Het is hun eerste expositie en daar kunnen ze trots op zijn. In twee series van 6 workshops -onder deskundige leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son- is er het afgelopen seizoen door enkele tientallen kinderen keihard gewerkt bij De Ark in Haarsteeg. Krea4kids is nieuw in het programma van dit creativiteitscentrum en blijkt succesvol te zijn. Het thema ‘In En Om Het Huis’ hebben de deelnemende kinderen op originele wijze uitgewerkt. De kunstenaars in spe experimenteerden met verschillende technieken (mixed media) en vol trots exposeren zij nu hun werkstukken in de bibliotheek van Vlijmen, van dinsdag 19 april tot maandag 18 mei tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Bij Krea4kids word je uitgedaagd om je fantasie te gebruiken, bijvoorbeeld voor een flitsend ontwerp van  het kleinste kamertje in huis. Sommige kinderen zijn daarbij zo handig en origineel bezig geweest dat de wc een bril kreeg die door middel van een ijzerdraadje omhoog en omlaag kan. Tot in de kleinste details is er gewerkt, met aandacht voor zaken als toiletrol en -borstel. Goed geslaagd zijn ook de bomen met kleurrijke vogels, die je bij wijze van spreken hoort kwetteren. De vrolijkheid straalt ervan af.

 

Na de grote vakantie start een nieuw seizoen van creativiteitscentrum De Ark met vertrouwde cursussen en workshops, maar ook met nieuwe activiteiten. Krea4kids, bestemd voor kinderen van groep 3 tot en met 8, gaat vanwege het succes in het nieuwe seizoen op herhaling. En wel in twee series van 6 workshops: in oktober en volgend voorjaar, op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Opgeven is nu al mogelijk via de website www.dearkhaarsteeg.nl 


Onderdompelen in wereld van de kunst

Leerlingen Antonius Abt op workshop bij De Ark

 

Een fleurig kunstwerk maken met vliegende vogels en vlinders als symbool van de vrijheid en als tegenhanger van de gruwelijke oorlog in Oekraïne. Dat was de opdracht voor de leerlingen van de bovenbouw van de Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen. Het resultaat mag er zijn.

Op de fiets togen zij op twee maandagochtenden naar Creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg. Met het doel om daar, onder leiding van kunstenaar Annemarie Somers, te werken aan hun bijdrage op school in het kader van het Groot Project Kunst. Het is een project waarbij leerlingen en leerkrachten zich onderdompelen in de wereld van de kunst en dat dit keer vanwege het 40-jarig bestaan van de school groots wordt gevierd en afgesloten met een kunstroute in Engelen (zie kaartje), van 14 tot en met 19 april.

 

Vrolijke kindergeluiden

Meestal wordt er stilzwijgend en rustig gewerkt in het creativiteitscentrum van De Ark in Haarsteeg, maar dat gold niet voor de twee workshops op maandagochtend met leerlingen van Antonius Abt. Vrolijke kindergeluiden vulden het grote lokaal van De Ark, waar in teams enthousiast getekend, geknipt, gelijmd en geplakt werd. Docent Annemarie Somers had de opdracht voor het maken van het symbool van de vrijheid, met als basis tempex bollen die de aarde symboliseren met erboven vliegende kleurrijke vogels en vlinders, toegelicht en de werkwijze uitgelegd. “De jongens konden voor het stoerdere werk kiezen, waaronder het werken met textiellijm en het föhnen van doekjes etc. en de meisjes voor het meer fijn-motorische werk, zoals het uitknippen van de figuren.”

Met de mededeling: “We hebben nog 10 minuten”, leek het wel een aflevering van Heel Holland Bakt. Ook de werklust en het enthousiasme konden ermee wedijveren. “We hebben er al 100”, riep Gijs enthousiast, terwijl hij een vlinder liet ontstaan. Juffrouw Liza keek tevreden toe en zei na ruim een uur kunst maken: “Ze hebben al gefietst, zijn lekker creatief bezig geweest en als we teruggefietst zijn, heerst er daarna rust in de groep. Ze vinden het dan weer lekker om aan het leerwerk te gaan. Dit is een heel enthousiaste en leuke groep”.

 

Veertigjarig jubileum

De school bestaat dit jaar 40 jaar, wil dit graag met heel Engelen vieren en heeft daarvoor een kunstroute in Engelen uitgezet. De ‘kunstenaars’ van Antonius Abt zullen exposeren in huizen, tuinen en achter ramen, op terrassen en onder overkappingen. Wie het resultaat van de inspanningen van de leerlingen wil bewonderen, krijgt daarvoor na de officiële opening van de Kunstroute op 14 april om 18.00 uur en de daaropvolgende dagen de kans om op eigen gelegenheid de route af te leggen. Uiteraard met onder andere de prachtige werken van de klas van juf Liza en de klas van juf Linda.


Te gast bij Cultuurtoren Honsoirde

 

Mooie kunst als gevoel en ziel samenkomen

 

Een aantal cursisten van creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg bezocht zondag 13 maart de lezing en aansluitende expositie van ’She walks in Beauty’ in de Cultuurtoren van Honsoirde te Nieuwkuijk.  In de lezing van exposant Peter van den Berge ging hij in op wat schoonheid voor hem betekende en de grote betekenis ervan als een soort antigif dat we goed kunnen gebruiken op dit moment tegen de oorlog die er woedt. Schoonheid legt Van den Berge vast in monochrome (zwartwit) fotografie. “Fotograferen is het vastleggen van lichtsporen. Foto’s geven niet de waarheid weer, maar ondersteunen de herinneringen.”

 

Van den Berge is de curator, depotbeheerder en de directeur van het museum dat hij in zijn hoofd beheert. “Alleen de beelden die de toets der schoonheid kunnen doorstaan krijgen er een plek”, zei hij. “We leven in een beeldcultuur, maar zijn ook blind geworden voor dingen die we niet kunnen of willen zien. Het zegt veel over hoe we kijken. Naast taal heeft de fotografie ook een belangrijke functie bij het delen van informatie. Fotografie is de transformatie die plaatsvindt van het object dat je hebt gefotografeerd. Onze hersenen vertalen automatisch beelden van 2 naar 3-dimensionaal. We zijn in ons gevoel gewend om foto’s op te blazen naar levensecht en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid. De inhoud van een foto wordt ook bepaald door de context. Kijken naar kunst kan op verschillende manieren gebeuren, met begrensd en onbegrensd begrip.”

 

Foto’s zijn volgens Van den Berge herinneringen die je terug naar de tijd brengen die je dacht vergeten te zijn. En kunst gaat over esthetiek, over onze gedachten en gevoel over het schone van: poëzie, muziek en visuele kunst. Schoonheid is er gewoon, maar we moeten er wel voor open staan. Kunst is de taal van de ziel. Het ultieme fotomoment is er als gevoel en ziel samenkomen. Fotografie laat objecten zien zoals we ze nog niet kenden. Voor Van den Berge is de fotografie een therapeutisch medium, de kunst als katalysator.  Fotografie is ook de kunst van het weglaten. Van den Berge laat in zijn filosofisch getint, imponerend werk, dat kracht uitstraalt, met name de schoonheid van het kind en de vrouw zien. De ultieme modellen vond hij in zijn directe omgeving.

 

Het was een boeiende lezing over een mooi ambacht, die helaas iets te uitgebreid bleek te zijn en daarom veel geduld van zijn gehoor vergde. De monochrome foto’s zijn nog 20 en 27 maart te bewonderen in de Colbertzaal van de cultuurtoren. In de gangen hangt kleurrijk werk, met name schilderijen, van kunstenaars: Dorothé Sanders uit Breda en Corin van Eijndhoven uit Bergeijk.

 

maart 2022, tekst en foto’s RC Schalken


Onder deskundige leiding lekker creatief bezig zijn

Succesvolle Krea4kids krijgt vervolg

 

De eerste serie van de workshop Krea4kids bij creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg is zeer succesvol verlopen. Vanwege dit succes gaat het zeker een blijvertje worden in het programma-aanbod van De Ark. Als het Covid-19-virus geen spelbreker is, dan start de tweede serie van de Krea4kids-middagen op 19 januari. Daarna zijn de kids (vanaf groep 2) welkom op 26 januari en op 2, 9, 16 en 23 februari, van 14.30 tot 17.00 uur.  Opgeven kan via de website www.dearkhaarsteeg.nl en daarbij geldt vol=vol en inschrijvingen worden op volgorde behandeld.

 

Maar liefst 16 kinderen genoten met volle teugen van de eerste 6 workshops, onder leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son. Het thema ‘De badkamer’ is door de ‘kunstenaars in spe’ op zeer originele wijze uitgewerkt.

Ook in de vervolgserie krijgen ze aan de hand van het onderwerp IN EN OM HUIS een nieuw thema. Ze gaan onder deskundige leiding van de docenten aan de slag met klei, papier, karton, kralen of afvalmateriaal (mixed media) en worden uitgedaagd om iets origineels te bedenken en dan ook nog te maken. De docenten vragen met klem om bij deze workshops de kinderen geen kleding aan te doen die niet vuil mag worden, maar oude kleding, omdat er nogal eens wat gemorst wordt (onder andere lijm) tijdens de lessen. De kinderen mogen alle werken mee naar huis nemen. Wel wordt aan de kinderen gevraagd om zuinig te zijn op hun kunstwerken en deze te bewaren, zodat het werk op het einde van het seizoen aan een groter publiek getoond kan worden. Dat hoort er immers bij als je unieke kunstwerken maakt.

De financiën hoeven geen probleem te zijn. Het materiaal voor de lessen van Krea4kids wordt gesponsord, zodat voor deelname aan de workshopserie van 6 middagen slechts een zeer bescheiden eigen bijdrage van 25 euro gevraagd wordt.

 Korting voor leden van De Ark

Ze zijn er weer, de kortingspasjes voor leden van Creativiteitscentrum De Ark. Met de pasjes, dit keer van plastic, kun je op vertoon 10% korting krijgen bij Silex, De Meerheuvel 21 in 's-Hertogenbosch (Engelen), De Kwast, Vughterstraat 81 in 's-Hertogenbosch en Boek- en Kantoorvakhandel Sikkers, Grotestraat 166 in Drunen. De pasjes zijn te verkrijgen bij de docenten. Bij beëindiging van het lidmaatschap ook graag weer inleveren.  

25-10-2021 


Brabantse Commissaris van de Koning opent 1e Arkparkfestival

Een inspirerende speech op persoonlijke titel hield de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, mr. Ina Adema, op zaterdag 26 september bij de opening van het Arkparkfestival. Adema sprak de wens uit dat we na de lastige periode die we achter de rug hebben, er met elkaar de schouders onder gaan zetten. En zij wenste De Ark veel succes in het nieuwe seizoen. Zij liet zich zeer uitgebreid informeren over hetgeen er bij De Ark gebeurt. Voorzitter Will Reijnders benadrukte in zijn speech dat de toekomst van De Ark met zoveel enthousiaste vrijwilligers verzekerd is. Hij bedankte de voormalige bestuursleden Cees Wolfs, Jan Meijs en Leo Coolegem voor hun jarenlange werkzaamheden en inzet voor De Ark en wees op de uitbreiding van het cursusaanbod met Krea4kids, Creatief Schrijven, Recycle Kunst, Kunstbeschouwing bij Honsoirde en de musical ‘Ver Ver Ver Weg Van Hier’ voor 10- jarigen tot 65plussers. Het eigentijdse decor voor de musical wordt gebouwd met afvalmateriaal  (Recycle Kunst). De inspanningen die we geleverd hebben, leiden nu al tot behoorlijke groei”, aldus een tevreden voorzitter die samen met zijn grote crew terug kan kijken op een geslaagd en gezellig festival.

 


VSBfonds

Over VSBfonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Voortgekomen uit de ruim tweehonderd  jaar oude ‘Maatschappij Tot Nut van ’t Algemeen’, zet het zich in om alle burgers bij de samenleving te betrekken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

 

VSBfonds is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar € 26 miljoen donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. 


Anni van Dal wint in Brabant ‘iktoon’ met haar kofferproject

Kunstenaar Anni van Dal uit Haarsteeg is in Brabant de winnaar van de promotiecampagne ‘iktoon’ geworden. Het thema was dit jaar Open Up!, dat uitdrukt dat na een lange periode van corona-maatregelen we met iedere versoepeling de vrijheid dichterbij voelen komen. Anni van Dal is nieuw als docent bij creativiteitscentrum De Ark, waar ze het komend seizoen, samen met docent Ineke van Son, een serie workshops voor kinderen, ‘Krea4kids’ genaamd, gaat verzorgen.   

 

Over haar winnende kofferproject vertelt ze het volgende: “Terwijl we nog niet mochten reizen in verband met de beperkingen door het Covid19-virus, hield ik me juist bezig met dit thema. Ik beschilderde een 20-tal koffers van de landen die wij in het verleden hebben bezocht. Ik speelde met kleurvlakken waarvan de betekenis mij meer of minder aanspreken. Hierdoor kunnen vlaggen anders weergegeven zijn dan in werkelijkheid”, aldus Van Dal. Een door haar gemaakt filmpje is het uiteindelijke fraaie resultaat van de uitwerking van dit project.

 

De Challenge van dit jaar met als thema Reizen! telde 170 inzendingen uit alle windstreken van Nederland en toont een veelheid aan creatief talent, waaronder dat van onze 'eigen' Anni van Dal. Alle winnaars van de promotiecampagne ‘iktoon’ worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot en een interview op de website .   Anni van Dal – GO!


Bestuurswisseling

 

In de eerste officiële vergadering van een nieuw bestuur bij Creativiteitscentrum De Ark, die plaatsvond op 29 januari 2021, is stilgestaan bij het afscheid van voorzitter Leo Coolegem, bestuurslid Jan Meijs en penningmeester Cees Wolfs. De bestuurswisseling werd symbolisch vormgegeven met de overdracht van de voorzittershamer van Leo Coolegem (l) aan Will Reijnders (r).

 

Wilco Ruitenberg is de nieuwe penningmeester, Conny Walthuis verzorgt het secretariaat, docent Astrid Kivits is bestuurslid, die zich onder andere bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe cursussen/workshops en bestuurslid Rieky Schalken doet de pr en onderhoudt de contacten met de media. 

Veel dank gaat uit naar de voormalige bestuursleden Leo, Cees en Jan, voor hun inzet en het vele werk dat zij voor De Ark verzet hebben. Om in creatieve termen te spreken, op hun inzet borduurt het nieuwe bestuur voort.Nieuw e-mailadres!

Bij De Ark wordt aan de weg getimmerd met nieuwe cursussen en workshops, restylen van het interieur, een nieuwe website en ook een nieuw e-mailadres: info@dearkhaarsteeg.nl

Het bestuur vraagt je om dit te gebruiken, zodat de e-mails terecht komt bij de secretaris en niet meer bij de penningmeester, die dan nog beter op de centen kan letten!


Te gast bij Honsoirde

De Ark ligt voor anker in Haarsteeg en is op zoek gegaan naar verbinding met lokale organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Met het doel om kennis en kunde te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken. Het bestuur van De Ark gaat een verbintenis aan met de Stichting Honsoirde, die kleinschalige culturele evenementen organiseert in de historische toren van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

 

De cursisten van De Ark krijgen de gelegenheid om buiten de reguliere openingsuren van de cultuurtoren een bezoek te brengen aan de exposities die er gehouden worden, kennis te maken met de exposerende kunstenaars en van hen uitleg te krijgen over hun inspiratiebronnen, techniek, materiaalgebruik, stijl en ontwikkeling. Bij Honsoirde exposeren vaak professionele, gevestigde kunstenaars die een inspiratiebron kunnen zijn voor de cursisten, evenals de prachtige omgeving van deze cultuurtoren. Meer informatie over de exposities bij Honsoirde in het seizoen 21/22 volgt.