Kaartjes musical Ver, ver ver weg van hier

In een land waar alles smaragdgroen is ploft een heel gewoon huisje neer. Daar stapt een meisje, DIDI genaamd, de wondere wereld van een tovenaar binnen. Kan zij haar helpen om terug naar huis te komen of zijn er wezens die haar plannen proberen dwars te bomen?

 

Wij (3 regisseurs in opleiding en de cast van De Ark) hebben met mega veel plezier aan deze mooie musical gewerkt.

Na vele zaterdagen repeteren presenteren wij met trots de musical 'Ver, ver ver weg van hier'.

Een musical vol met mooie thema's en humor!

 

De musical is op zaterdag 11 juni 2022 te zien in '' De Steeg' te Haarsteeg.

Er zullen 3 prachtige voorstellingen gespeeld worden door 'onze' 8 koppige cast.

 

De 1e voorstelling start om 13.00 uur.

De 2e voorstelling start om 16.00 uur.

De 3e voorstelling start om 20.15 uur.

De kaartjes kosten € 5,- per stuk

 

Kaartjes  bestellen is mogelijk via onderstaande knop.

 

Wij kijken er naar uit om jullie op 11 juni in De Steeg te Haarsteeg te zien. Tot dan!


Het kleinste kamertje als inspiratiebron

Het is hun eerste expositie en daar kunnen ze trots op zijn. In twee series van 6 workshops -onder deskundige leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son- is er het afgelopen seizoen door enkele tientallen kinderen keihard gewerkt bij De Ark in Haarsteeg. Krea4kids is nieuw in het programma van dit creativiteitscentrum en blijkt succesvol te zijn. Het thema ‘In En Om Het Huis’ hebben de deelnemende kinderen op originele wijze uitgewerkt. De kunstenaars in spe experimenteerden met verschillende technieken (mixed media) en vol trots exposeren zij nu hun werkstukken in de bibliotheek van Vlijmen, van dinsdag 19 april tot maandag 18 mei tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Bij Krea4kids word je uitgedaagd om je fantasie te gebruiken, bijvoorbeeld voor een flitsend ontwerp van  het kleinste kamertje in huis. Sommige kinderen zijn daarbij zo handig en origineel bezig geweest dat de wc een bril kreeg die door middel van een ijzerdraadje omhoog en omlaag kan. Tot in de kleinste details is er gewerkt, met aandacht voor zaken als toiletrol en -borstel. Goed geslaagd zijn ook de bomen met kleurrijke vogels, die je bij wijze van spreken hoort kwetteren. De vrolijkheid straalt ervan af.

 

Na de grote vakantie start een nieuw seizoen van creativiteitscentrum De Ark met vertrouwde cursussen en workshops, maar ook met nieuwe activiteiten. Krea4kids, bestemd voor kinderen van groep 3 tot en met 8, gaat vanwege het succes in het nieuwe seizoen op herhaling. En wel in twee series van 6 workshops: in oktober en volgend voorjaar, op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Opgeven is nu al mogelijk via de website www.dearkhaarsteeg.nl 


Onderdompelen in wereld van de kunst

Leerlingen Antonius Abt op workshop bij De Ark

 

Een fleurig kunstwerk maken met vliegende vogels en vlinders als symbool van de vrijheid en als tegenhanger van de gruwelijke oorlog in Oekraïne. Dat was de opdracht voor de leerlingen van de bovenbouw van de Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen. Het resultaat mag er zijn.

Op de fiets togen zij op twee maandagochtenden naar Creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg. Met het doel om daar, onder leiding van kunstenaar Annemarie Somers, te werken aan hun bijdrage op school in het kader van het Groot Project Kunst. Het is een project waarbij leerlingen en leerkrachten zich onderdompelen in de wereld van de kunst en dat dit keer vanwege het 40-jarig bestaan van de school groots wordt gevierd en afgesloten met een kunstroute in Engelen (zie kaartje), van 14 tot en met 19 april.

 

Vrolijke kindergeluiden

Meestal wordt er stilzwijgend en rustig gewerkt in het creativiteitscentrum van De Ark in Haarsteeg, maar dat gold niet voor de twee workshops op maandagochtend met leerlingen van Antonius Abt. Vrolijke kindergeluiden vulden het grote lokaal van De Ark, waar in teams enthousiast getekend, geknipt, gelijmd en geplakt werd. Docent Annemarie Somers had de opdracht voor het maken van het symbool van de vrijheid, met als basis tempex bollen die de aarde symboliseren met erboven vliegende kleurrijke vogels en vlinders, toegelicht en de werkwijze uitgelegd. “De jongens konden voor het stoerdere werk kiezen, waaronder het werken met textiellijm en het föhnen van doekjes etc. en de meisjes voor het meer fijn-motorische werk, zoals het uitknippen van de figuren.”

Met de mededeling: “We hebben nog 10 minuten”, leek het wel een aflevering van Heel Holland Bakt. Ook de werklust en het enthousiasme konden ermee wedijveren. “We hebben er al 100”, riep Gijs enthousiast, terwijl hij een vlinder liet ontstaan. Juffrouw Liza keek tevreden toe en zei na ruim een uur kunst maken: “Ze hebben al gefietst, zijn lekker creatief bezig geweest en als we teruggefietst zijn, heerst er daarna rust in de groep. Ze vinden het dan weer lekker om aan het leerwerk te gaan. Dit is een heel enthousiaste en leuke groep”.

 

Veertigjarig jubileum

De school bestaat dit jaar 40 jaar, wil dit graag met heel Engelen vieren en heeft daarvoor een kunstroute in Engelen uitgezet. De ‘kunstenaars’ van Antonius Abt zullen exposeren in huizen, tuinen en achter ramen, op terrassen en onder overkappingen. Wie het resultaat van de inspanningen van de leerlingen wil bewonderen, krijgt daarvoor na de officiële opening van de Kunstroute op 14 april om 18.00 uur en de daaropvolgende dagen de kans om op eigen gelegenheid de route af te leggen. Uiteraard met onder andere de prachtige werken van de klas van juf Liza en de klas van juf Linda.


Cursist van De Ark exposeert in Hedels Historisch Museum

“Iets creëren wat in je fantasie ontstaan is”

 

Een gratis bezoek aan het Historisch Museum Hedel is zeker de moeite waard. Helemaal als daar 3 amateurkunstenaars fraai werk exposeren, dat zij in olieverf, met ijzer of hout hebben vervaardigd. Vaak op het snijvlak van amateurisme en professionaliteit. Hanneke van de Linde uit Vlijmen is een van de drie exposanten. Zij heeft zich jarenlang bij Creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg bekwaamd in de schilderkunst, onder andere onder leiding van kunstenaar Annemarie Somers. Het museum is open op zaterdag 16, 23 en 30 april van 14.00 tot 17.00 uur, op Koningsdag van 11.00 tot 17.00 uur en op maandagavond van 19.00 tot 22.00 uur.

 

De drie regionale, exposerende amateurkunstenaars hebben ieder een eigen specialisatie. Voor Hanneke van de Linde is dat schilderen met olieverf.  In 2009 begon ze met schilderles in Haarsteeg bij Creativiteitscentrum De Ark. “Alweer jaren onder leiding van Annemarie Somers komt elke woensdagavond een gezellig clubje mensen er samen om de kunst van het schilderen onder de knie te krijgen. Schilderen is voor mij ontspanning, alles loslaten en alleen bezig zijn met verf en doek. Ik schilder graag bloemen en portretten. De ogenschijnlijke tegenstelling van vrijheid en creativiteit tot iets wat precies en lijkend is, vind ik een fijne afwisseling. Ook het maken van stillevens zijn soms voor mij een keuze die uitdagend kan zijn. Het allerbelangrijkste van schilderen vind ik het plezier dat ik eraan beleef”, aldus Hanneke.

Henk Hofmans, woonachtig in Hedel, vindt zijn uitdaging in het werken met ijzer. Hij heeft altijd met ijzer gewerkt en dacht er zelfs over om edelsmid te worden. Het werd hoefsmid. Zijn hobby begon heel simpel met het maken van een kapstok. Er volgde meer en ingewikkeld werk en nu hij over veel vrije tijd beschikt is zijn hobby hoofdzaak geworden, een bezigheid waar hij ontzettend van geniet. Een van zijn werkstukken is een boom, die straks een mooi plaatsje krijgt in het hospice in Zaltbommel. Henk is nu een siersmid die met veel passie kunst maakt van ijzer

Hout is het materiaal waar Gerard Gloudemans uit Cromvoirt zijn inspiratie in vindt. Tijdens zijn dienstjaren bij de Marine, aan boord van een schip, is Gerard gaan werken met uitgekookte soepschenkels, waar hij kleine sieraadjes uit maakte. Ondanks het gegeven dat ijzer het materiaal was waar hij in zijn opleiding veel mee werkte, werd het toch houtbewerken waar zijn voorkeur naar uitging en hij zich in specialiseerde. Houtsnijden daagt hem uit tot creativiteit en geeft hem ontspanning. “Het is fijn iets te creëren wat in je fantasie ontstaan is”.

 

Hedel en het verleden

 

In het Historisch Museum, dat gelegen is aan de Voorstraat 2 te Hedel, krijgt u van alles te zien over de historie van de plaats. Het gaat over de Romeinse tijd, de opgravingen rond het voormalige kasteel van Hedel, de muntslag en andere bijzondere zaken uit de geschiedenis. Er is ook een landbouwafdeling met werktuigen die in het verleden in Hedel zijn gebruikt. Kortom, genoeg te zien en te beleven. 


Te gast bij Cultuurtoren Honsoirde

 

Mooie kunst als gevoel en ziel samenkomen

 

Een aantal cursisten van creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg bezocht zondag 13 maart de lezing en aansluitende expositie van ’She walks in Beauty’ in de Cultuurtoren van Honsoirde te Nieuwkuijk.  In de lezing van exposant Peter van den Berge ging hij in op wat schoonheid voor hem betekende en de grote betekenis ervan als een soort antigif dat we goed kunnen gebruiken op dit moment tegen de oorlog die er woedt. Schoonheid legt Van den Berge vast in monochrome (zwartwit) fotografie. “Fotograferen is het vastleggen van lichtsporen. Foto’s geven niet de waarheid weer, maar ondersteunen de herinneringen.”

 

Van den Berge is de curator, depotbeheerder en de directeur van het museum dat hij in zijn hoofd beheert. “Alleen de beelden die de toets der schoonheid kunnen doorstaan krijgen er een plek”, zei hij. “We leven in een beeldcultuur, maar zijn ook blind geworden voor dingen die we niet kunnen of willen zien. Het zegt veel over hoe we kijken. Naast taal heeft de fotografie ook een belangrijke functie bij het delen van informatie. Fotografie is de transformatie die plaatsvindt van het object dat je hebt gefotografeerd. Onze hersenen vertalen automatisch beelden van 2 naar 3-dimensionaal. We zijn in ons gevoel gewend om foto’s op te blazen naar levensecht en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid. De inhoud van een foto wordt ook bepaald door de context. Kijken naar kunst kan op verschillende manieren gebeuren, met begrensd en onbegrensd begrip.”

 

Foto’s zijn volgens Van den Berge herinneringen die je terug naar de tijd brengen die je dacht vergeten te zijn. En kunst gaat over esthetiek, over onze gedachten en gevoel over het schone van: poëzie, muziek en visuele kunst. Schoonheid is er gewoon, maar we moeten er wel voor open staan. Kunst is de taal van de ziel. Het ultieme fotomoment is er als gevoel en ziel samenkomen. Fotografie laat objecten zien zoals we ze nog niet kenden. Voor Van den Berge is de fotografie een therapeutisch medium, de kunst als katalysator.  Fotografie is ook de kunst van het weglaten. Van den Berge laat in zijn filosofisch getint, imponerend werk, dat kracht uitstraalt, met name de schoonheid van het kind en de vrouw zien. De ultieme modellen vond hij in zijn directe omgeving.

 

Het was een boeiende lezing over een mooi ambacht, die helaas iets te uitgebreid bleek te zijn en daarom veel geduld van zijn gehoor vergde. De monochrome foto’s zijn nog 20 en 27 maart te bewonderen in de Colbertzaal van de cultuurtoren. In de gangen hangt kleurrijk werk, met name schilderijen, van kunstenaars: Dorothé Sanders uit Breda en Corin van Eijndhoven uit Bergeijk.

 

maart 2022, tekst en foto’s RC Schalken


Haarsteeg krijgt eigen musical

 (Artikel over de musical, verschenen in de digitale media)

Acht spelers en drie Fontys studenten gaan de uitdaging aan. “Ver, ver, ver weg van hier” luidt de titel van de musical die zij in juni 2022 op de planken willen zetten. Daarvoor zijn creativiteit, muzikaliteit, veel voorbereiding, enthousiasme en commitment nodig. Aan dit alles geen gebrek, constateer ik tijdens het bijwonen van een ochtendrepetitie in december.

Ver, ver weg, helemaal achter in het dorp Haarsteeg, bevindt zich De Ark. Het gebouw mag oud en versleten ogen, eenmaal binnen zie en hoor je meteen dat er genoeg leven in de tent zit. Schilderijen, kleiwerkjes, een rij ezels, hier komen dagelijks mensen van alle leeftijden bijeen om hun kunstzinnige aanleg tot uiting te brengen! Weer zo’n fijne ontmoetingsplek waarvan onze gemeente er gelukkig vele kent.

 

Uitdaging

De musicalgroep zit nog aan het kerstonbijt, vrolijke stemmen en gelach. Een goed begin van de zaterdagochtend. Het is duidelijk dat in korte tijd al een groepsgevoel is ontstaan, ondanks de grote diversiteit aan deelnemers. De cast bestaat uit acht vrouwen in de leeftijd van 10 (Loen) tot 66 jaar (Bernadette), stuk voor stuk als ‘eenling’ bij de groep gekomen. Drie jonge mensen, studerend aan de Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater, hebben de uitdaging aangenomen om met onervaren amateurs een musical te bedenken, in te studeren en uit te voeren.

 

Veel oefenen

Daar komt nogal wat bij kijken. Zo bestaat een musical uit drie onderdelen, zang, dans en spel, die na veel oefenen in elkaar gepast moeten worden en tot een spetterend geheel gebracht. Vandaag zullen drie scenes worden uitgevoerd en dat is best spannend. Sluiten zang, dans, muziek en spel goed bij elkaar aan, kennen de spelers alle teksten al uit hun hoofd? Voor het zover is, worden de stemmen losgezongen onder de muzikale leiding van Chris van der Lee en doet de hele groep in een kring een leuk concentratiespel. Nog even uitblazen en dan wordt het serieus.

 

Dans en samenzang

Een kwartiertje later is duidelijk dat er al veel op zijn plaats valt. Helemaal niet slecht gezien het feit dat in oktober de rollen verdeeld zijn en het repeteren pas in november echt is begonnen. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, zoals het juiste moment van starten met de Tornadodans en het beter naar elkaar luisteren om de klank van de samenzang harmonieuzer te maken. Maar er is zeker reden tot optimisme. Aankomend regisseur Fay de Klein is blij met de dansgedeeltes die er al aardig gelikt uitzien. Omdat er zoveel leeftijdsverschil in de groep zit, is dat extra knap. Zij is verantwoordelijk voor de choreografie en moet er rekening mee houden dat danspassen en bewegingen voor iedereen haalbaar zijn. Zo te zien lukt dat.

 

Minor

Tijdens een korte pauze vertelt haar collega Fiene Solinger, verantwoordelijk voor spel en regie, hoe het idee van een musical tot stand is gekomen. Aan het begin van het seizoen verzorgden zij en haar collega’s in De Ark een aantal workshops. Die vielen zo goed in de smaak, dat het plan werd opgevat om de aangeboden skills te combineren tot een musical. Voor de drie Fontys studenten gaat er veel energie en tijd zitten in het  gestalte geven van het project. De hogeschool heeft toestemming gegeven om er een afgerond minor (bijvak) van te maken. Inmiddels zijn de jongelui er wel achter dat je erg veel kunt leren, bijvoorbeeld alleen al op gebied van organisatie. Je moet aan zoveel dingen denken en aanpakken, zoals het regelen van een zaal voor de uitvoering en het binnenhalen van geldelijke ondersteuning.

 

VSB-fonds

Dat laatste is gelukt, en nog wel in één klap. Het VSB-fonds heeft een subsidie toegekend waarmee alle technische zaken, zoals licht en geluid, kunnen worden gerealiseerd. Nu hoeven er geen worstenbroodjes of paaseieren verkocht te worden en kan de concentratie volledig gericht worden op het artistieke gedeelte van de onderneming. Nu maar hopen dat de vervelende maatregelen vanwege de pandemie geen roet in het eten gooien.

 

December 2021, tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van KesselOnder deskundige leiding lekker creatief bezig zijn

Succesvolle Krea4kids krijgt vervolg

 

De eerste serie van de workshop Krea4kids bij creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg is zeer succesvol verlopen. Vanwege dit succes gaat het zeker een blijvertje worden in het programma-aanbod van De Ark. Als het Covid-19-virus geen spelbreker is, dan start de tweede serie van de Krea4kids-middagen op 19 januari. Daarna zijn de kids (vanaf groep 2) welkom op 26 januari en op 2, 9, 16 en 23 februari, van 14.30 tot 17.00 uur.  Opgeven kan via de website www.dearkhaarsteeg.nl en daarbij geldt vol=vol en inschrijvingen worden op volgorde behandeld.

 

Maar liefst 16 kinderen genoten met volle teugen van de eerste 6 workshops, onder leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son. Het thema ‘De badkamer’ is door de ‘kunstenaars in spe’ op zeer originele wijze uitgewerkt.

Ook in de vervolgserie krijgen ze aan de hand van het onderwerp IN EN OM HUIS een nieuw thema. Ze gaan onder deskundige leiding van de docenten aan de slag met klei, papier, karton, kralen of afvalmateriaal (mixed media) en worden uitgedaagd om iets origineels te bedenken en dan ook nog te maken. De docenten vragen met klem om bij deze workshops de kinderen geen kleding aan te doen die niet vuil mag worden, maar oude kleding, omdat er nogal eens wat gemorst wordt (onder andere lijm) tijdens de lessen. De kinderen mogen alle werken mee naar huis nemen. Wel wordt aan de kinderen gevraagd om zuinig te zijn op hun kunstwerken en deze te bewaren, zodat het werk op het einde van het seizoen aan een groter publiek getoond kan worden. Dat hoort er immers bij als je unieke kunstwerken maakt.

De financiën hoeven geen probleem te zijn. Het materiaal voor de lessen van Krea4kids wordt gesponsord, zodat voor deelname aan de workshopserie van 6 middagen slechts een zeer bescheiden eigen bijdrage van 25 euro gevraagd wordt.

 Korting voor leden van De Ark

Ze zijn er weer, de kortingspasjes voor leden van Creativiteitscentrum De Ark. Met de pasjes, dit keer van plastic, kun je op vertoon 10% korting krijgen bij Silex, De Meerheuvel 21 in 's-Hertogenbosch (Engelen), De Kwast, Vughterstraat 81 in 's-Hertogenbosch en Boek- en Kantoorvakhandel Sikkers, Grotestraat 166 in Drunen. De pasjes zijn te verkrijgen bij de docenten. Bij beëindiging van het lidmaatschap ook graag weer inleveren.  

25-10-2021 


Speel, zing, dans en verwonder

 

Bij de start van de repetitie voor een nieuwe musical hoort traditiegetrouw taart. Dus werd er zaterdag 25 september in het grote lokaal van creativiteitscentrum De Ark een taart aangesneden door Chris van der Lee en Fay de Klein en de eerste deelnemers aan de musical ‘VER VER VER WEG VAN HIER’. Na de taart volgden de stemtesten, zodat: “We weten welk bereik de deelnemers hebben en de stemsoort”, lichtte Chris toe.  “Daarna zingen we gezamenlijk het lied Smaragdstad”.

 

‘VER VER VER WEG VAN HIER’ speelt zich af in een smaragdgroen land, waar een meisje de wondere wereld van een tovenaar instapt. Het is volgens Chris en Fay een bestaande musical die ze zelf aan het herschrijven zijn. “Het script is bijna klaar, maar nog niet af, omdat de rollen worden aangepast aan de deelnemers”. Iedere zaterdagmorgen klinken er voortaan in het gebouw van De Ark vrolijke stemmen, hoor je gelach, piano of gitaarmuziek, afkomstig van de cast die oefent voor deze musical die volgende zomer opgevoerd wordt op diverse podia in de gemeente Heusden.

 

De cast is nog beperkt en de drie regisseurs die deze musical begeleiden: Fiene Solinger (deze keer wegens ziekte afwezig), Chris van der Lee en Fay de Klein, die alle drie studeren aan het conservatorium, zijn op zoek naar jou. Dus staat er op je bucketlist dat je in een musical wilt meespelen, dansen en zingen en ben je tussen de 8 en 67+ jaren jong, dan ben je van harte welkom bij de cast.

 

Het is geen talentenjacht, het draait bij deze musical, die gesponsord wordt door het VSB Fonds, om het spelplezier! Trek je stoute, sorry dansschoenen aan en meld je aan via Musical Chris van der Lee geeft de koorlessen, Fay de Klein dans- en Fiene Solinger drama-. Durven doen is hier het motto. Iedere zaterdagochtend van 10 tot 12.00 uur. De contributie bedraagt slechts € 12,50 per maand.  

25-09-2021 (c) foto Ad van Kessel

 


Brabantse Commissaris van de Koning opent 1e Arkparkfestival

Een inspirerende speech op persoonlijke titel hield de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, mr. Ina Adema, op zaterdag 26 september bij de opening van het Arkparkfestival. Adema sprak de wens uit dat we na de lastige periode die we achter de rug hebben, er met elkaar de schouders onder gaan zetten. En zij wenste De Ark veel succes in het nieuwe seizoen. Zij liet zich zeer uitgebreid informeren over hetgeen er bij De Ark gebeurt. Voorzitter Will Reijnders benadrukte in zijn speech dat de toekomst van De Ark met zoveel enthousiaste vrijwilligers verzekerd is. Hij bedankte de voormalige bestuursleden Cees Wolfs, Jan Meijs en Leo Coolegem voor hun jarenlange werkzaamheden en inzet voor De Ark en wees op de uitbreiding van het cursusaanbod met Krea4kids, Creatief Schrijven, Recycle Kunst, Kunstbeschouwing bij Honsoirde en de musical ‘Ver Ver Ver Weg Van Hier’ voor 10- jarigen tot 65plussers. Het eigentijdse decor voor de musical wordt gebouwd met afvalmateriaal  (Recycle Kunst). De inspanningen die we geleverd hebben, leiden nu al tot behoorlijke groei”, aldus een tevreden voorzitter die samen met zijn grote crew terug kan kijken op een geslaagd en gezellig festival.

 


VSBfonds

Over VSBfonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Voortgekomen uit de ruim tweehonderd  jaar oude ‘Maatschappij Tot Nut van ’t Algemeen’, zet het zich in om alle burgers bij de samenleving te betrekken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

 

VSBfonds is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar € 26 miljoen donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. 


Anni van Dal wint in Brabant ‘iktoon’ met haar kofferproject

Kunstenaar Anni van Dal uit Haarsteeg is in Brabant de winnaar van de promotiecampagne ‘iktoon’ geworden. Het thema was dit jaar Open Up!, dat uitdrukt dat na een lange periode van corona-maatregelen we met iedere versoepeling de vrijheid dichterbij voelen komen. Anni van Dal is nieuw als docent bij creativiteitscentrum De Ark, waar ze het komend seizoen, samen met docent Ineke van Son, een serie workshops voor kinderen, ‘Krea4kids’ genaamd, gaat verzorgen.   

 

Over haar winnende kofferproject vertelt ze het volgende: “Terwijl we nog niet mochten reizen in verband met de beperkingen door het Covid19-virus, hield ik me juist bezig met dit thema. Ik beschilderde een 20-tal koffers van de landen die wij in het verleden hebben bezocht. Ik speelde met kleurvlakken waarvan de betekenis mij meer of minder aanspreken. Hierdoor kunnen vlaggen anders weergegeven zijn dan in werkelijkheid”, aldus Van Dal. Een door haar gemaakt filmpje is het uiteindelijke fraaie resultaat van de uitwerking van dit project.

 

De Challenge van dit jaar met als thema Reizen! telde 170 inzendingen uit alle windstreken van Nederland en toont een veelheid aan creatief talent, waaronder dat van onze 'eigen' Anni van Dal. Alle winnaars van de promotiecampagne ‘iktoon’ worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot en een interview op de website .   Anni van Dal – GO!


De start van een Musicalgroep

 ‘How to be a star’

 

Fiene Solingen en Chris van der Lee, 3dejaars studenten aan het conservatorium in Tilburg, een onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, zijn bezig met de voorbereidingen voor een sprankelende musical bij creativiteitscentrum De Ark.  

Wie van zang, dans en drama houdt, kan na de zomervakantie helemaal losgaan bij De Ark en ‘een carrière’ als musicalstar opbouwen.

 

Op dit moment zijn Fiene en Chris druk bezig  met de voorbereidingen voor de musical 'Ver, ver ver weg van hier...', de benodigde cast, voorwaarden als kwaliteit en kwantiteit, doelgroep, budget, facilitaire zaken, pr en sponsoring, kortom alles wat te maken heeft met het vak van regisseur. Maar ook heel triviale vragen als wat ze doen als er heel veel belangstelling bestaat van jonge en wat oudere mensen die zo graag dansen, zingen en acteren in een ongedwongen setting. 

 

Als voorbereiding op de musical kun je inschrijven voor een voorbereidende serie van 3 workshops met dans-, zang- en spellessen op de zaterdagen 4, 11 en 18 september van 10.30 tot 12.00 uur.

Later inschrijven voor de musicalgroep op zaterdagmorgen kan ook.  

Je interesse kenbaar maken of je opgeven kan via cursussen volwassenen & cursussen kids.


Workshop Recycle Kunst

Kunst gemaakt van afvalmaterialen Is nog redelijk nieuw, maar 

steeds meer kunstenaars gaan er toe over, onder andere om verspilling van grondstoffen tegen te gaan.

Komend seizoen neemt docent Astrid Kivits in een serie van 8 workshops je mee op een reis door de art of recycling, oftewel de transformatie van afval naar kunst. De cyclus leert je te kijken door een andere bril.

Je zult tot de ontdekking komen dat je over meer creatieve talenten beschikt dan je zelf voor mogelijk houdt. Bovendien is het erg leuk om te doen. Meer informatie vind je bij Workshops.

 


Bestuurswisseling

 

In de eerste officiële vergadering van een nieuw bestuur bij Creativiteitscentrum De Ark, die plaatsvond op 29 januari 2021, is stilgestaan bij het afscheid van voorzitter Leo Coolegem, bestuurslid Jan Meijs en penningmeester Cees Wolfs. De bestuurswisseling werd symbolisch vormgegeven met de overdracht van de voorzittershamer van Leo Coolegem (l) aan Will Reijnders (r).

 

Wilco Ruitenberg is de nieuwe penningmeester, Conny Walthuis verzorgt het secretariaat, docent Astrid Kivits is bestuurslid, die zich onder andere bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe cursussen/workshops en bestuurslid Rieky Schalken doet de pr en onderhoudt de contacten met de media. 

Veel dank gaat uit naar de voormalige bestuursleden Leo, Cees en Jan, voor hun inzet en het vele werk dat zij voor De Ark verzet hebben. Om in creatieve termen te spreken, op hun inzet borduurt het nieuwe bestuur voort.Nieuw e-mailadres!

Bij De Ark wordt aan de weg getimmerd met nieuwe cursussen en workshops, restylen van het interieur, een nieuwe website en ook een nieuw e-mailadres: info@dearkhaarsteeg.nl

Het bestuur vraagt je om dit te gebruiken, zodat de e-mails terecht komt bij de secretaris en niet meer bij de penningmeester, die dan nog beter op de centen kan letten!


Te gast bij Honsoirde

De Ark ligt voor anker in Haarsteeg en is op zoek gegaan naar verbinding met lokale organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Met het doel om kennis en kunde te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken. Het bestuur van De Ark gaat een verbintenis aan met de Stichting Honsoirde, die kleinschalige culturele evenementen organiseert in de historische toren van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

 

De cursisten van De Ark krijgen de gelegenheid om buiten de reguliere openingsuren van de cultuurtoren een bezoek te brengen aan de exposities die er gehouden worden, kennis te maken met de exposerende kunstenaars en van hen uitleg te krijgen over hun inspiratiebronnen, techniek, materiaalgebruik, stijl en ontwikkeling. Bij Honsoirde exposeren vaak professionele, gevestigde kunstenaars die een inspiratiebron kunnen zijn voor de cursisten, evenals de prachtige omgeving van deze cultuurtoren. Meer informatie over de exposities bij Honsoirde in het seizoen 21/22 volgt.