Bedankt Didje Goldsteen

Onlangs werd De Ark aangenaam verrast met allerlei materiaal waar onze cursisten heel blij mee zijn. Materiaal voor tekenen, schilderen, speksteen en andere technieken. De genereuze schenking is gedaan door schilder- en beeldhouwster Didje Goldsteen, die vanwege haar leeftijd gestopt is met het maken van kunst. Haar inspiratiebronnen vond ze in mensen, architectuur en landschap; in het bijzonder in bomen en bloemen. De Ark is deze kunstenares heel dankbaar voor haar schenking, waarvan vele kunstenaars in spe kunnen profiteren bij het vervaardigen van hun werkstukken. Top!  


Expositie ‘Een gelukkig leven’

Arkers’ die op de ArkParkDag werken geëxposeerd hebben met het thema ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ kunnen ook deelnemen aan de grote expositie die in de Cultuurtoren van Honsoirde (voormalige abdij Mariënkroon) gehouden wordt. Wil je hieraan deelnemen, dan moet je je vóór 8 juli inschrijven op de website van Honsoirde.

De opening van de expositie in de Cultuurtoren staat gepland voor zondagmiddag 16 oktober. De expositie vindt plaats in de periode van 16 oktober tot en met 6 november, elke zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken. Deze expositie, met allerlei nevenactiviteiten, is een initiatief van het samenwerkingsverband: Bijeen Heusden, Stichting Honsoirde, Mikz Kinderopvang en het Expertisecentrum Kind en Scheiding. Door het inzetten van kunst en cultuur willen zij op deze manier het bewustzijn bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen vergroten rondom het thema ‘Een gelukkig leven’.

Kunstwerken die niet voor de expositie bij Honsoirde in aanmerking komen (er is beperkte ruimte), worden wel opgenomen in de rondreizende tentoonstelling op openbare locaties in de gemeente Heusden.


‘Ver, ver ver weg van hier’ in dorpscafé Haarsteeg

Studenten en cast zetten sprankelende musical op de planken.

Voor hun minor hadden Fiene Solinger, Fay de Klein en Chris van der Lee, drie aanstormende regisseurs aan het conservatorium van de Fontys Hogeschool, een musical bedacht. Met alles erop en eraan. De 9-koppige cast werd geworven op en rond creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg, waar ze vanaf september vorig jaar oefenden op ‘Ver, ver ver weg van hier’, een sprookjesachtige, eigentijdse musical met spanning, humor en sensatie. Zaterdag 11 juni vond de uitvoering plaats in De Steeg te Haarsteeg.

 

Een musical heeft doorgaans geen diepgravend thema, maar kent een gezellig, vrolijk, humoristisch en-of spannend verhaal. Zo ook bij de musical die deze drie derdejaarsstudenten aan de Tilburgse hogeschool op 11 juni drie keer op de planken brachten. De cast bestond uit een bont gezelschap dames, in de leeftijdscategorie van tieners tot medio 60. Zij hadden rollen die op hun lijf geschreven waren. “Dat is zo knap van de regisseurs dat ze in de dramalessen al zien wie voor welke rol geschikt zou zijn”, zei een van de speelsters na afloop.

 

Naast goed geacteerd, werd er zuiver gezongen en dan te bedenken dat ze vorig pas eind september met zang-, dans- en dramalessen begonnen zijn. De chemie tussen de regisseurs in spe en de cast moet perfect zijn, want anders kun je niet zo’n kwalitatief goede musical op de planken brengen. Een goede zet bleek ook het inhuren van professionals voor geluid en belichting. Een uur lang bleef het avondpubliek in de derde voorstelling geboeid kijken en luisteren naar de belevenissen van het meisje Didi, de menselijke robot en het welpenjong, die geconfronteerd werden met de streken en daden van een heks, een goede fee en hun achterban. In een land waar alles smaragdgroen is, viel veel te beleven, met uiteraard een happy end. Hier was sprake van aanstormend talent, van zowel de drie regisseurs in spe als de voltallige cast, die -zonder uitzondering- allemaal een prestatie van formaat hebben neergezet. Hopelijk komt er een vervolg op. “Dit was zo leuk om te doen”, was een veelgehoorde opmerking na afloop. Waar een klein dorp goed in kan zijn!

tekst Rieky Schalken foto Ad van Kessel   


Ze leefden nog lang en gelukkig?

 

Drie Haarsteegse verenigingen trekken gezamenlijk op en laten op 19 juni tijdens de ArkParkDag -van 11.00 tot 16.00 uur- zien welke kwaliteiten en deskundigheid zij in huis hebben. Het charmeoffensief is in een mooi dagprogramma gegoten met bijzondere optredens van Ernst & Luim en de koninklijke harmonie St. Cecilia, én een speciale expositie van creativiteitscentrum De Ark. Burgemeester Willemijn van Hees verricht om 11.30 uur de officiële opening, bijgestaan door de (vice-)voorzitters van de drie deelnemende verenigingen. Op het programma staan diverse optredens voor volwassenen, maar ook veel activiteiten voor kinderen, zoals de uitvoering van het sprookje Rapunzel. Misschien is het een goed idee als ook de Vaders meekomen naar deze Open Dag op Ambrosiushof 44 te Haarsteeg, want ook voor hen is dit cultureel festijn zeer aantrekkelijk. De toegang is gratis.

 


Het kleinste kamertje als inspiratiebron

Het is hun eerste expositie en daar kunnen ze trots op zijn. In twee series van 6 workshops -onder deskundige leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son- is er het afgelopen seizoen door enkele tientallen kinderen keihard gewerkt bij De Ark in Haarsteeg. Krea4kids is nieuw in het programma van dit creativiteitscentrum en blijkt succesvol te zijn. Het thema ‘In En Om Het Huis’ hebben de deelnemende kinderen op originele wijze uitgewerkt. De kunstenaars in spe experimenteerden met verschillende technieken (mixed media) en vol trots exposeren zij nu hun werkstukken in de bibliotheek van Vlijmen, van dinsdag 19 april tot maandag 18 mei tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Bij Krea4kids word je uitgedaagd om je fantasie te gebruiken, bijvoorbeeld voor een flitsend ontwerp van  het kleinste kamertje in huis. Sommige kinderen zijn daarbij zo handig en origineel bezig geweest dat de wc een bril kreeg die door middel van een ijzerdraadje omhoog en omlaag kan. Tot in de kleinste details is er gewerkt, met aandacht voor zaken als toiletrol en -borstel. Goed geslaagd zijn ook de bomen met kleurrijke vogels, die je bij wijze van spreken hoort kwetteren. De vrolijkheid straalt ervan af.

 

Na de grote vakantie start een nieuw seizoen van creativiteitscentrum De Ark met vertrouwde cursussen en workshops, maar ook met nieuwe activiteiten. Krea4kids, bestemd voor kinderen van groep 3 tot en met 8, gaat vanwege het succes in het nieuwe seizoen op herhaling. En wel in twee series van 6 workshops: in oktober en volgend voorjaar, op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Opgeven is nu al mogelijk via de website www.dearkhaarsteeg.nl 


Onderdompelen in wereld van de kunst

Leerlingen Antonius Abt op workshop bij De Ark

 

Een fleurig kunstwerk maken met vliegende vogels en vlinders als symbool van de vrijheid en als tegenhanger van de gruwelijke oorlog in Oekraïne. Dat was de opdracht voor de leerlingen van de bovenbouw van de Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen. Het resultaat mag er zijn.

Op de fiets togen zij op twee maandagochtenden naar Creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg. Met het doel om daar, onder leiding van kunstenaar Annemarie Somers, te werken aan hun bijdrage op school in het kader van het Groot Project Kunst. Het is een project waarbij leerlingen en leerkrachten zich onderdompelen in de wereld van de kunst en dat dit keer vanwege het 40-jarig bestaan van de school groots wordt gevierd en afgesloten met een kunstroute in Engelen (zie kaartje), van 14 tot en met 19 april.

 

Vrolijke kindergeluiden

Meestal wordt er stilzwijgend en rustig gewerkt in het creativiteitscentrum van De Ark in Haarsteeg, maar dat gold niet voor de twee workshops op maandagochtend met leerlingen van Antonius Abt. Vrolijke kindergeluiden vulden het grote lokaal van De Ark, waar in teams enthousiast getekend, geknipt, gelijmd en geplakt werd. Docent Annemarie Somers had de opdracht voor het maken van het symbool van de vrijheid, met als basis tempex bollen die de aarde symboliseren met erboven vliegende kleurrijke vogels en vlinders, toegelicht en de werkwijze uitgelegd. “De jongens konden voor het stoerdere werk kiezen, waaronder het werken met textiellijm en het föhnen van doekjes etc. en de meisjes voor het meer fijn-motorische werk, zoals het uitknippen van de figuren.”

Met de mededeling: “We hebben nog 10 minuten”, leek het wel een aflevering van Heel Holland Bakt. Ook de werklust en het enthousiasme konden ermee wedijveren. “We hebben er al 100”, riep Gijs enthousiast, terwijl hij een vlinder liet ontstaan. Juffrouw Liza keek tevreden toe en zei na ruim een uur kunst maken: “Ze hebben al gefietst, zijn lekker creatief bezig geweest en als we teruggefietst zijn, heerst er daarna rust in de groep. Ze vinden het dan weer lekker om aan het leerwerk te gaan. Dit is een heel enthousiaste en leuke groep”.

 

Veertigjarig jubileum

De school bestaat dit jaar 40 jaar, wil dit graag met heel Engelen vieren en heeft daarvoor een kunstroute in Engelen uitgezet. De ‘kunstenaars’ van Antonius Abt zullen exposeren in huizen, tuinen en achter ramen, op terrassen en onder overkappingen. Wie het resultaat van de inspanningen van de leerlingen wil bewonderen, krijgt daarvoor na de officiële opening van de Kunstroute op 14 april om 18.00 uur en de daaropvolgende dagen de kans om op eigen gelegenheid de route af te leggen. Uiteraard met onder andere de prachtige werken van de klas van juf Liza en de klas van juf Linda.


Te gast bij Cultuurtoren Honsoirde

 

Mooie kunst als gevoel en ziel samenkomen

 

Een aantal cursisten van creativiteitscentrum De Ark te Haarsteeg bezocht zondag 13 maart de lezing en aansluitende expositie van ’She walks in Beauty’ in de Cultuurtoren van Honsoirde te Nieuwkuijk.  In de lezing van exposant Peter van den Berge ging hij in op wat schoonheid voor hem betekende en de grote betekenis ervan als een soort antigif dat we goed kunnen gebruiken op dit moment tegen de oorlog die er woedt. Schoonheid legt Van den Berge vast in monochrome (zwartwit) fotografie. “Fotograferen is het vastleggen van lichtsporen. Foto’s geven niet de waarheid weer, maar ondersteunen de herinneringen.”

 

Van den Berge is de curator, depotbeheerder en de directeur van het museum dat hij in zijn hoofd beheert. “Alleen de beelden die de toets der schoonheid kunnen doorstaan krijgen er een plek”, zei hij. “We leven in een beeldcultuur, maar zijn ook blind geworden voor dingen die we niet kunnen of willen zien. Het zegt veel over hoe we kijken. Naast taal heeft de fotografie ook een belangrijke functie bij het delen van informatie. Fotografie is de transformatie die plaatsvindt van het object dat je hebt gefotografeerd. Onze hersenen vertalen automatisch beelden van 2 naar 3-dimensionaal. We zijn in ons gevoel gewend om foto’s op te blazen naar levensecht en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid. De inhoud van een foto wordt ook bepaald door de context. Kijken naar kunst kan op verschillende manieren gebeuren, met begrensd en onbegrensd begrip.”

 

Foto’s zijn volgens Van den Berge herinneringen die je terug naar de tijd brengen die je dacht vergeten te zijn. En kunst gaat over esthetiek, over onze gedachten en gevoel over het schone van: poëzie, muziek en visuele kunst. Schoonheid is er gewoon, maar we moeten er wel voor open staan. Kunst is de taal van de ziel. Het ultieme fotomoment is er als gevoel en ziel samenkomen. Fotografie laat objecten zien zoals we ze nog niet kenden. Voor Van den Berge is de fotografie een therapeutisch medium, de kunst als katalysator.  Fotografie is ook de kunst van het weglaten. Van den Berge laat in zijn filosofisch getint, imponerend werk, dat kracht uitstraalt, met name de schoonheid van het kind en de vrouw zien. De ultieme modellen vond hij in zijn directe omgeving.

 

Het was een boeiende lezing over een mooi ambacht, die helaas iets te uitgebreid bleek te zijn en daarom veel geduld van zijn gehoor vergde. De monochrome foto’s zijn nog 20 en 27 maart te bewonderen in de Colbertzaal van de cultuurtoren. In de gangen hangt kleurrijk werk, met name schilderijen, van kunstenaars: Dorothé Sanders uit Breda en Corin van Eijndhoven uit Bergeijk.

 

maart 2022, tekst en foto’s RC Schalken
Onder deskundige leiding lekker creatief bezig zijn

Succesvolle Krea4kids krijgt vervolg

 

De eerste serie van de workshop Krea4kids bij creativiteitscentrum De Ark in Haarsteeg is zeer succesvol verlopen. Vanwege dit succes gaat het zeker een blijvertje worden in het programma-aanbod van De Ark. Als het Covid-19-virus geen spelbreker is, dan start de tweede serie van de Krea4kids-middagen op 19 januari. Daarna zijn de kids (vanaf groep 2) welkom op 26 januari en op 2, 9, 16 en 23 februari, van 14.30 tot 17.00 uur.  Opgeven kan via de website www.dearkhaarsteeg.nl en daarbij geldt vol=vol en inschrijvingen worden op volgorde behandeld.

 

Maar liefst 16 kinderen genoten met volle teugen van de eerste 6 workshops, onder leiding van de docenten Anni van Dal en Ineke van Son. Het thema ‘De badkamer’ is door de ‘kunstenaars in spe’ op zeer originele wijze uitgewerkt.

Ook in de vervolgserie krijgen ze aan de hand van het onderwerp IN EN OM HUIS een nieuw thema. Ze gaan onder deskundige leiding van de docenten aan de slag met klei, papier, karton, kralen of afvalmateriaal (mixed media) en worden uitgedaagd om iets origineels te bedenken en dan ook nog te maken. De docenten vragen met klem om bij deze workshops de kinderen geen kleding aan te doen die niet vuil mag worden, maar oude kleding, omdat er nogal eens wat gemorst wordt (onder andere lijm) tijdens de lessen. De kinderen mogen alle werken mee naar huis nemen. Wel wordt aan de kinderen gevraagd om zuinig te zijn op hun kunstwerken en deze te bewaren, zodat het werk op het einde van het seizoen aan een groter publiek getoond kan worden. Dat hoort er immers bij als je unieke kunstwerken maakt.

De financiën hoeven geen probleem te zijn. Het materiaal voor de lessen van Krea4kids wordt gesponsord, zodat voor deelname aan de workshopserie van 6 middagen slechts een zeer bescheiden eigen bijdrage van 25 euro gevraagd wordt.

 Korting voor leden van De Ark

Ze zijn er weer, de kortingspasjes voor leden van Creativiteitscentrum De Ark. Met de pasjes, dit keer van plastic, kun je op vertoon 10% korting krijgen bij Silex, De Meerheuvel 21 in 's-Hertogenbosch (Engelen), De Kwast, Vughterstraat 81 in 's-Hertogenbosch en Boek- en Kantoorvakhandel Sikkers, Grotestraat 166 in Drunen. De pasjes zijn te verkrijgen bij de docenten. Bij beëindiging van het lidmaatschap ook graag weer inleveren.  

25-10-2021 Brabantse Commissaris van de Koning opent 1e Arkparkfestival

Een inspirerende speech op persoonlijke titel hield de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, mr. Ina Adema, op zaterdag 26 september bij de opening van het Arkparkfestival. Adema sprak de wens uit dat we na de lastige periode die we achter de rug hebben, er met elkaar de schouders onder gaan zetten. En zij wenste De Ark veel succes in het nieuwe seizoen. Zij liet zich zeer uitgebreid informeren over hetgeen er bij De Ark gebeurt. Voorzitter Will Reijnders benadrukte in zijn speech dat de toekomst van De Ark met zoveel enthousiaste vrijwilligers verzekerd is. Hij bedankte de voormalige bestuursleden Cees Wolfs, Jan Meijs en Leo Coolegem voor hun jarenlange werkzaamheden en inzet voor De Ark en wees op de uitbreiding van het cursusaanbod met Krea4kids, Creatief Schrijven, Recycle Kunst, Kunstbeschouwing bij Honsoirde en de musical ‘Ver Ver Ver Weg Van Hier’ voor 10- jarigen tot 65plussers. Het eigentijdse decor voor de musical wordt gebouwd met afvalmateriaal  (Recycle Kunst). De inspanningen die we geleverd hebben, leiden nu al tot behoorlijke groei”, aldus een tevreden voorzitter die samen met zijn grote crew terug kan kijken op een geslaagd en gezellig festival.

 


VSBfonds

Over VSBfonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Voortgekomen uit de ruim tweehonderd  jaar oude ‘Maatschappij Tot Nut van ’t Algemeen’, zet het zich in om alle burgers bij de samenleving te betrekken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

 

VSBfonds is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar € 26 miljoen donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. 


Anni van Dal wint in Brabant ‘iktoon’ met haar kofferproject

Kunstenaar Anni van Dal uit Haarsteeg is in Brabant de winnaar van de promotiecampagne ‘iktoon’ geworden. Het thema was dit jaar Open Up!, dat uitdrukt dat na een lange periode van corona-maatregelen we met iedere versoepeling de vrijheid dichterbij voelen komen. Anni van Dal is nieuw als docent bij creativiteitscentrum De Ark, waar ze het komend seizoen, samen met docent Ineke van Son, een serie workshops voor kinderen, ‘Krea4kids’ genaamd, gaat verzorgen.   

 

Over haar winnende kofferproject vertelt ze het volgende: “Terwijl we nog niet mochten reizen in verband met de beperkingen door het Covid19-virus, hield ik me juist bezig met dit thema. Ik beschilderde een 20-tal koffers van de landen die wij in het verleden hebben bezocht. Ik speelde met kleurvlakken waarvan de betekenis mij meer of minder aanspreken. Hierdoor kunnen vlaggen anders weergegeven zijn dan in werkelijkheid”, aldus Van Dal. Een door haar gemaakt filmpje is het uiteindelijke fraaie resultaat van de uitwerking van dit project.

 

De Challenge van dit jaar met als thema Reizen! telde 170 inzendingen uit alle windstreken van Nederland en toont een veelheid aan creatief talent, waaronder dat van onze 'eigen' Anni van Dal. Alle winnaars van de promotiecampagne ‘iktoon’ worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot en een interview op de website .   Anni van Dal – GO!


Workshop Recycle Kunst

Kunst gemaakt van afvalmaterialen Is nog redelijk nieuw, maar 

steeds meer kunstenaars gaan er toe over, onder andere om verspilling van grondstoffen tegen te gaan.

Komend seizoen neemt docent Astrid Kivits in een serie van 8 workshops je mee op een reis door de art of recycling, oftewel de transformatie van afval naar kunst. De cyclus leert je te kijken door een andere bril.

Je zult tot de ontdekking komen dat je over meer creatieve talenten beschikt dan je zelf voor mogelijk houdt. Bovendien is het erg leuk om te doen. Meer informatie vind je bij Workshops.

 


Bestuurswisseling

 

In de eerste officiële vergadering van een nieuw bestuur bij Creativiteitscentrum De Ark, die plaatsvond op 29 januari 2021, is stilgestaan bij het afscheid van voorzitter Leo Coolegem, bestuurslid Jan Meijs en penningmeester Cees Wolfs. De bestuurswisseling werd symbolisch vormgegeven met de overdracht van de voorzittershamer van Leo Coolegem (l) aan Will Reijnders (r).

 

Wilco Ruitenberg is de nieuwe penningmeester, Conny Walthuis verzorgt het secretariaat, docent Astrid Kivits is bestuurslid, die zich onder andere bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe cursussen/workshops en bestuurslid Rieky Schalken doet de pr en onderhoudt de contacten met de media. 

Veel dank gaat uit naar de voormalige bestuursleden Leo, Cees en Jan, voor hun inzet en het vele werk dat zij voor De Ark verzet hebben. Om in creatieve termen te spreken, op hun inzet borduurt het nieuwe bestuur voort.Nieuw e-mailadres!

Bij De Ark wordt aan de weg getimmerd met nieuwe cursussen en workshops, restylen van het interieur, een nieuwe website en ook een nieuw e-mailadres: info@dearkhaarsteeg.nl

Het bestuur vraagt je om dit te gebruiken, zodat de e-mails terecht komt bij de secretaris en niet meer bij de penningmeester, die dan nog beter op de centen kan letten!


Te gast bij Honsoirde

De Ark ligt voor anker in Haarsteeg en is op zoek gegaan naar verbinding met lokale organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Met het doel om kennis en kunde te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken. Het bestuur van De Ark gaat een verbintenis aan met de Stichting Honsoirde, die kleinschalige culturele evenementen organiseert in de historische toren van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

 

De cursisten van De Ark krijgen de gelegenheid om buiten de reguliere openingsuren van de cultuurtoren een bezoek te brengen aan de exposities die er gehouden worden, kennis te maken met de exposerende kunstenaars en van hen uitleg te krijgen over hun inspiratiebronnen, techniek, materiaalgebruik, stijl en ontwikkeling. Bij Honsoirde exposeren vaak professionele, gevestigde kunstenaars die een inspiratiebron kunnen zijn voor de cursisten, evenals de prachtige omgeving van deze cultuurtoren. Meer informatie over de exposities bij Honsoirde in het seizoen 21/22 volgt.