Anni van Dal wint in Brabant ‘iktoon’ met haar kofferproject

Kunstenaar Anni van Dal uit Haarsteeg is in Brabant de winnaar van de promotiecampagne ‘iktoon’ geworden. Het thema was dit jaar Open Up!, dat uitdrukt dat na een lange periode van corona-maatregelen we met iedere versoepeling de vrijheid dichterbij voelen komen. Anni van Dal is nieuw als docent bij creativiteitscentrum De Ark, waar ze het komend seizoen, samen met docent Ineke van Son, een serie workshops voor kinderen, ‘Krea4kids’ genaamd, gaat verzorgen.   

 

Over haar winnende kofferproject vertelt ze het volgende: “Terwijl we nog niet mochten reizen in verband met de beperkingen door het Covid19-virus, hield ik me juist bezig met dit thema. Ik beschilderde een 20-tal koffers van de landen die wij in het verleden hebben bezocht. Ik speelde met kleurvlakken waarvan de betekenis mij meer of minder aanspreken. Hierdoor kunnen vlaggen anders weergegeven zijn dan in werkelijkheid”, aldus Van Dal. Een door haar gemaakt filmpje is het uiteindelijke fraaie resultaat van de uitwerking van dit project.

 

De Challenge van dit jaar met als thema Reizen! telde 170 inzendingen uit alle windstreken van Nederland en toont een veelheid aan creatief talent, waaronder dat van onze 'eigen' Anni van Dal. Alle winnaars van de promotiecampagne ‘iktoon’ worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot en een interview op de website .   Anni van Dal – GO!


Creatief schrijven, geen kunst aan?

Ze springen haasje over, dwarrelen en buitelen over elkaar heen, maar een waarachtige, zinnige tekst komt er niet uit voort. Of, en wat is lastiger, ze komen niet opdagen, blijven hangen ergens in het schemergebied van fantasie en realiteit. Woorden, zinnen, want daar heb ik het over, zijn weliswaar op weg naar een mooie alinea die als het goed is een verbintenis zal aangaan met andere alinea’s, maar dan toch niet hier, bij jou, op dit moment.

 

Waarom lukt het me niet een fraaie, creatieve tekst te schrijven voor mijn folder, nieuwsbrief, website of facebookpagina, vraag je je soms wanhopig af. Een tekst die lezers aanspreekt, ze enthousiasmeert, die ze nieuwsgierig maakt en doet verlangen naar meer. Want je bent toch heus creatief, welbespraakt en goed opgeleid. Als Maxim Februari, Sylvia Witteman of Ibtihal Jadib vanuit verschillende perspectieven zulke gave, toch betrekkelijk eenvoudige teksten uit hun - ogenschijnlijk - dikke duim kunnen toveren, dan moet tekstschrijven toch niet echt zó’n kunst zijn?

 

Pianist Arthur Rubinstein (1887 – 1982) zegt daarover: De weg die naar eenvoud leidt is hard werken, maar van dat harde werken mag niets te merken zijn.

 

Daarmee zijn we aanbeland bij de opzet van de workshopserie Creatief schrijven. Interessante weetjes en grappige anekdotes vormen in deze serie niet de basis, nee, de basis is de theorie over het proces dat leidt van wenselijkheid naar realiteit in het creatieve schrijfproces, waarbij de weetjes en anekdotes het geheel zullen verluchtigen. Oftewel: wij helpen u op uw weg om van een idee te komen tot een tekst waarover uw lezers met bewondering zullen spreken.

Saai zullen ze niet worden, deze workshops, en u als deelnemer zult soms wel, maar lang niet altijd lekker achterover kunnen leunen. Vergeet vooral pen en papier niet én uw creatieve, nieuwsgierige en kritische blik.

 

Dimph Vos was in haar werkzame leven docent Nederlands, tekstschrijver, eindredacteur, PR- en communicatieadviseur, nu houdt zij zich daar als vrijwilliger mee bezig. In het verleden was ze ook actief lid (persofficier) van D66 Heusden, nu is ze nog bestuurslid (communicatie) van de Stichting Honsoirde in Nieuwkuijk. De vijfdelige workshopserie Creatief schrijven is bij haar, bijgestaan door Rieky Schalken (bestuurslid De Ark), in professionele handen.  

Je interesse kenbaar maken of je opgeven kan nu al, via workshops


Workshop Recycle Kunst

Kunst gemaakt van afvalmaterialen Is nog redelijk nieuw, maar 

steeds meer kunstenaars gaan er toe over, onder andere om verspilling van grondstoffen tegen te gaan.

Komend seizoen neemt docent Astrid Kivits in een serie van 8 workshops je mee op een reis door de art of recycling, oftewel de transformatie van afval naar kunst. De cyclus leert je te kijken door een andere bril.

Je zult tot de ontdekking komen dat je over meer creatieve talenten beschikt dan je zelf voor mogelijk houdt. Bovendien is het erg leuk om te doen. Meer informatie vind je bij Workshops.

 


Bestuurswisseling

 

In de eerste officiële vergadering van een nieuw bestuur bij Creativiteitscentrum De Ark, die plaatsvond op 29 januari 2021, is stilgestaan bij het afscheid van voorzitter Leo Coolegem, bestuurslid Jan Meijs en penningmeester Cees Wolfs. De bestuurswisseling werd symbolisch vormgegeven met de overdracht van de voorzittershamer van Leo Coolegem (l) aan Will Reijnders (r).

 

Wilco Ruitenberg is de nieuwe penningmeester, Conny Walthuis verzorgt het secretariaat, docent Astrid Kivits is bestuurslid, die zich onder andere bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe cursussen/workshops en bestuurslid Rieky Schalken doet de pr en onderhoudt de contacten met de media. 

Veel dank gaat uit naar de voormalige bestuursleden Leo, Cees en Jan, voor hun inzet en het vele werk dat zij voor De Ark verzet hebben. Om in creatieve termen te spreken, op hun inzet borduurt het nieuwe bestuur voort.

Corona

De Ark is momenteel corona-proof. Vanaf maandag 7 juni zijn de leden weer van harte welkom, onder de voorwaarden van het R.I.V.M.

De docent houdt een aanwezigheidsregister bij.

Voor u/jou geldt: 1,5 m. afstand houden,  handenwassen en bij bewegen in het lokaal een mondkapje dragen. Een gezondheidscheck is verplicht, wat dat inhoudt hangt uitgeprint in het lokaal. Heb je klachten? Blijf dan thuis. Veel plezier en creativiteit gewenst!  

 


De start van een Musicalgroep

 ‘How to be a star’

 

Fiene Solingen en Chris van der Lee, 3dejaars studenten aan het conservatorium in Tilburg, een onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, zijn bezig met de voorbereidingen voor een sprankelende musical bij creativiteitscentrum De Ark.  

Wie van zang, dans en drama houdt, kan na de zomervakantie helemaal losgaan bij De Ark en ‘een carrière’ als musicalstar opbouwen.

 

Op dit moment zijn Fiene en Chris druk bezig  met de voorbereidingen voor de musical 'Ver, ver ver weg van hier...', de benodigde cast, voorwaarden als kwaliteit en kwantiteit, doelgroep, budget, facilitaire zaken, pr en sponsoring, kortom alles wat te maken heeft met het vak van regisseur. Maar ook heel triviale vragen als wat ze doen als er heel veel belangstelling bestaat van jonge en wat oudere mensen die zo graag dansen, zingen en acteren in een ongedwongen setting. 

 

Als voorbereiding op de musical kun je inschrijven voor een voorbereidende serie van 3 workshops met dans-, zang- en spellessen op de zaterdagen 4, 11 en 18 september van 10.30 tot 12.00 uur.

Later inschrijven voor de musicalgroep op maandagavond kan ook.  

Je interesse kenbaar maken of je opgeven kan nu al, via cursussen volwassenen & cursussen kids.Nieuw e-mailadres!

Bij De Ark wordt aan de weg getimmerd met nieuwe cursussen en workshops, restylen van het interieur, een nieuwe website en ook een nieuw e-mailadres: info@dearkhaarsteeg.nl

Het bestuur vraagt je om dit te gebruiken, zodat de e-mails terecht komt bij de secretaris en niet meer bij de penningmeester, die dan nog beter op de centen kan letten!


Te gast bij Honsoirde

De Ark ligt voor anker in Haarsteeg en is op zoek gegaan naar verbinding met lokale organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Met het doel om kennis en kunde te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken. Het bestuur van De Ark gaat een verbintenis aan met de Stichting Honsoirde, die kleinschalige culturele evenementen organiseert in de historische toren van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

 

De cursisten van De Ark krijgen de gelegenheid om buiten de reguliere openingsuren van de cultuurtoren een bezoek te brengen aan de exposities die er gehouden worden, kennis te maken met de exposerende kunstenaars en van hen uitleg te krijgen over hun inspiratiebronnen, techniek, materiaalgebruik, stijl en ontwikkeling. Bij Honsoirde exposeren vaak professionele, gevestigde kunstenaars die een inspiratiebron kunnen zijn voor de cursisten, evenals de prachtige omgeving van deze cultuurtoren. Meer informatie over de exposities bij Honsoirde in het seizoen 21/22 volgt.